Nakon što je proteklog tjedna održan RAFI dio festivala u Rijeci, organizatori sele u Varaždin gdje će biti održan VAFI dio. Riječki dio festivala je završio svečanom dodjelom nagrada u RAFI kategoriji, a publika je premijerno vidjela i kratki animirani film koji su napravili polaznici radionice tijekom festivala.

Riječka djeca i mladi proteklog su tjedna pogledali 88 animiranih profesionalnih filmova koji su bili prikazani u osam službenih projekcija. O pobjednicima je odlučivao žiri djece i mladih, njih čak dvanaest koji su ocjenjivali filmove u svojim dobnim skupinama. Tako su oni najmlađi u kategoriji 0-6 godina prvom nagradom nagradili indijski film “Tricy”, u kategoriji 7-10 godina pobijedio je kanadski film “Jesen”, u kategoriji 11-14 francuski film “Počivaj u miru” dok su srednjoškolci u kategoriji 15-18 odabrali film “Miran dan” iz Francuske.

Osim službenih projekcija održana je i radionica osnova animacije koju je vodila mlada diplomirana animatorica Mateja Štefinščak koja se riječkoj publici ujedno predstavila izložbom radova “Nigdar ni bilo” koja prikazuje nastanak njenog istoimenog nagrađivanog animiranog filma. Publika je vidjela i izbor čeških animiranih filmova, a zainteresirana javnost prisustvovala je predstavljanju nove knjige “Film u školi” u izdanju Hrvatskog filmskog saveza. Knjigu su predstavili autorica dr. sc. Ana Đordić, dr. sc. Dejan Durić te voditeljica izdavaštva Hrvatskog filmskog saveza i urednica Diana Nenadić. Sav program festivala je održan u riječkoj Dječjoj kući u art-kvartu “Benčić” pod organizacijom javne ustanove u kulturi Art-kinom pod produkcijskom palicom Dine Ožanić, suradnice za obrazovne programe Art-kina.

PROGRAM U VARAŽDINU

Iako varaždinski dio festivala službeno počinje u četvrtak, 2. lipnja, radionice počinju dan ranije. Tako od srijede kreće radionica stop animacije keramičkih radova koju voditelji Filmsko-kreativnog studija VANIMA provode u partnerstvu s udrugom “Kerameikon” i njenim voditeljicama. Polaznike tijekom festivala očekuje i radionica animacije koju vode češki animatori, a mladi akademski umjetnik Mihael Bađun s polaznicima će raditi strip. Od četvrtka počinju projekcije filmova koji se natječu u službenoj konkurenciji, a kroz četiri festivalska dana najmlađu publiku očekuje čak 11 projekcija u varaždinskom kinu Gaj.

Službeno otvorenje bit će održano u četvrtak, 2. lipnja s početkom u 20 sati u Centru za mlade i nezavisnu kulturu P4. Atraktivan program počinje otvorenjem izložbe mlade animatorice i grafičke umjetnice, a ujedno i članice VAFI žirija Petre Balekić koja će publici prikazati svoje brze crteže, croquie ljudi mahom nastale u javnom prijevozu. U fokusu je, prema riječima autorice, linija, a upravo “Linije” je i naziv njene varaždinske izložbe. 

Posebna atrakcija, nakon otvorenja izložbe i službenog otvorenja festivala, bit će svakako glazbeni nastup u dvorištu P4. Izvođenjem uglavnom bluesa, ali i ponekim rockabilly standardom, predstavit će se američko-hrvatska kombinacija glazbenika predvođena kalifornijcem koji preko dvadeset godina živi u Hrvatskoj, Robertom Lon Johnsonom. Od varaždinskih glazbenih snaga bit će tu Jura Geci, sjajan gitarist kojeg domaćoj publici nije potrebno posebno predstavljati, a u ekipi će biti i Emir Čovran na bubnjevima, te Vjeko Geček na basu. Podsjetimo da je Doc Johnson sa svojim sastavom “Robert Johnson & Backbone” predstavljao Hrvatsku na International Blues Challengeu u Memphisu, a na ovom je značajnom natjecanju bluesera hrvatski predstavnik svojevremeno bio i Jura Geci. Nakon nastupa publiku očekuje svima već dobro znana DJ Olyfant. Koncertom koji će početi u 20 sati i 30 minuta ujedno će započinje i “Ljeto u Varaždinu”.

Pokrovitelji Festivala su Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Grad Varaždin, Grad Rijeka, Varaždinska županija i Primorsko-goranska županija, a realizacija se odvija uz pomoć suorganizatora – Hrvatski filmski savez, ASIFA Hrvatske, Dječje kuće, POU Varaždin i kino GAJ. Organizatori ovim putem zahvaljuju svim pokroviteljima, suorganizatorima, ali i brojnim partnerima te medijskim pokroviteljima koji ih podržavaju sve ove godine.

Svi sadržaji u okviru VAFI & RAFI festivala su besplatni, a sve nadolazeće informacije vezane uz Festival možete pratiti na službenim internetskim stranicama festivala www.vafirafi.com  ili na službenoj Facebook stranici .