KVART – festival kvartovskog henganja u svojem trećem izdanju donosi ludo pozitivnu atmosferu, ali i nezaobilaznu glazbenu đuskalicu!

Varaždinski KVART bit će održan od 26. do 29. kolovoza u dvorištu P4 – centra za mlade i nezavisnu kulturu u samom centru grada Varaždina (Preradovićeva 4) u sklopu Špancirfesta, a ove godine dovodi ponajbolje hrvatske i europske izvođače i izvođačice, odnosno DJ-eve i DJ-ice!

KVARTovski đir oduvijek je in jer, budimo realni, svima se stegne srce od dragosti kad se sjeti svojeg kvarta i svoje kvartovske ekipe. E, upravo je jedna takva kvartovska ekipa iz Varaždina (točnije, iz Udruge mladih V.U.K.) prije tri godine krenula organizirati KVART s ciljem da pokrene iz mrtvila urbanu glazbenu scenu u gradu i u svoj kvart dovede bendove, odnosno izvođače koje mladi ljudi zapravo i slušaju! Tako je u svom prvom izdanju 2019. godine KVART bio zona za mlade u sklopu Špancirfesta u kojoj su nastupali Jonathan, ABOP, Kandžija, High5, Jam Ritual i mnogi drugi, u 2020. godini odolio je pandemiji i održan je samostalno uz svirku Pocket Palme te Swane i Dine Blunta, a gostovala je ekipa iz Graffiti na Gradele i Velvet festivala. U 2021. godini, KVART je jači nego ikad i dovodi čak 10 hrvatskih i europskih izvođača!

Na KVART stageu svirat će pop senzacija Svemirko, ponajbolji trap i hip-hop izvođači Buntai i Bore Balboa, dok će prvi put u Varaždinu gostovati beogradski synth pop bend dram. Publiku će rasplesavati i popularni hrvatski DJ-evi i DJ-ice Miss Moon iz pulskog ženskog kolektiva Soul Ting, otac mediteranskih ritmova na plesnom podiju Pepi Jogarde, uvijek odličan DJ Sin, švicarski DJ duo Everything Counts, a drito iz Londona (inače porijeklom iz Novog Zelanda) u KVART dolazi i Lady Shaka, multižanrosvka DJ-ica i umjetnica u čijim se (glazbenim i plesnim) ritmovima osjeti utjecaj pacifičke i afričke kulture, odnosno klupske underground scene Londona. Ovogodišnji noviteti u KVARTu su Karaoke powered by Alpha-M na kojima posjetitelji i posjetiteljice mogu pokazati svu raskoš pjevačkog (ne)talenta, ali i Silent party powered by Oprema koji će biti održan prvi put u Varaždinu!

 

Popratni program uz radionice, razgovaraonicu, film i reviju psa

U KVARTu će biti i popratnog programa! Da, udomaćena i kvartovska atmosfera nam je itekako važna pa će biti održane i KVART radionice u sklopu kojih će polaznice i polaznici moći naučiti više o varaždinskim kvartovima, kako su dobili ime, o društvenim i kulturološkim aspektima koji utječu na njihov razvoj, ali i saznati više o street-art umjetnosti i umjetnicima, unaprijediti svoju kreativnost te raditi u stencil tehnici. Radionice će voditi Dina Rain, Maja Patafta i Ana Sabolić. KVARTovci organiziraju i Pasje popodne, program posvećen najdražim četveronožnim njuškama, pesekima, cuckima… Naime, u sklopu Pasjeg popodneva bit će održana humanitarna akcija za prikupljanje hrane i potrepština za Udrugu za zaštitu životinja Spas, ali i revija peseka na kojoj će svaki četveronožni maneken i manekenka dobiti zasluženu titulu najčupavijeg, najflegmatičnijeg ili najkarizmatičnijeg peseka ili pesice.

U KVARTu će biti održana i varaždinska premijera filma Povjerenje, redatelja Matije Benića. Riječ je o trileru koji je snimila mlada varaždinska ekipa s varaždinskim glumicama i glumcima na, uglavnom, varaždinskom terenu. Film je inače premijerno prikazan na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu. U goste dolazi i Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj koji će u EP kutku organizirati razgovor na temu poboljšanja položaja mladih, odnosno radnica i radnika u kulturi, nakon kojeg će biti izveden pravni plesni spektakl – P4chella: Eurosong tribute dance show!

Svi posjetitelji i posjetiteljice moći će ući u KVART uz covid potvrde ili negativan test. Brzim antigenskim testom moći će se testirati na nekoliko punktova u centru grada Varaždina (u sklopu Špancirfesta). Cijena testa je 60 kuna, rezultati su gotovi za 15 minuta, a test vrijedi 48 sati. Svi programi i koncerti u KVARTu su besplatni, a više informacija o programu dostupni su na našoj web stranici, ili na Facebook ili Instagram profilu Pečetri (@pecetri).