Komunikacija… Sveobuhvatan koncept koji nas konstantno okružuje, zahvaća, u kojem aktivno sudjelujemo te koji je integralni dio naše svakodnevice. Kada razgovaraš s prijateljima, obitelji, kolegama, imaš li ponekad dojam da te druga strana ne čuje? Osjećaš li povremeno kao da govoriš u prazno te razgovore završavaš s tupim osjećajem nezadovoljstva u trbuhu? Ukoliko je odgovor na ova pitanja potvrdan, vjerojatno postoji prostor za poboljšanje tvojih komunikacijskih vještina! Ne brini, s dobrim komunikacijskim vještinama se ne rađamo, one se uče  

Komunikacija je definirana kao proces razmjene informacija uporabom dogovorenog sustava znakova, odnosno, proces slanja informacija sebi ili bilo kojem drugom entitetu, najčešće putem jezika. Jedna od podjela komunikacije jest ona na četiri tipa, odnosno, stila: agresivni, pasivni, pasivno-agresivni te asertivni. 

Agresivnu komunikaciju obilježava borba za sebe ugrožavanjem drugih te se u nju ubrajaju vikanje, prijetnje, napadna gestikulacija, upiranje prstom, otvoreno optuživanje, ulaženje u osobni prostor druge osobe i općeniti manjak empatije za druge. 

Za pasivni stil komuniciranja karakteristično je izbjegavanje, ne-postavljanje pitanja, sažeto izražavanje i nesklonost iznošenju vlastitih želja i potreba. 

Kada osoba nije u stanju otvoreno tražiti ono što joj treba i to čini na pasivan, odnosno, manipulativan način, govorimo o pasivno-agresivnom tipu komuniciranja. Ovaj oblik komunikacije obilježava sklonost osobe da ulazi u ˝ulogu žrtve˝, korištenje sarkazma, ironije te ignoriranja koje osoba koristi kako bi izrazila svoje nezadovoljstvo i/ili neslaganje. 

Konačno, asertivnu komunikaciju obilježava izražavanje vlastitih osjećaja, potreba i stavova na način koji ne ugrožava druge ljude. Asertivan sugovornik poštuje svoja i tuđa prava, govori mirnim tonom te sluša sugovornika s poštovanjem dok istovremeno stoji iza svog mišljenja te iznosi vlastite potrebe. Asertivni pojedinci su samopouzdaniji, zadovoljniji, lakše grade odnose s drugima, manje su podložni stresu te brže rješavaju konflikte. Općenito govoreći, usvajanjem asertivnog stila komuniciranja postajemo autentičniji i neovisniji. 

Želiš li poboljšati svoje komunikacijske vještine te se upoznati s tehnikama asertivnosti? Ukoliko je odgovor DA, pridruži nam se na drugom ovogodišnjem izdanju Čeličane u četvrtak, 19.05. 2022. godine s početkom u 18 sati. Vidimo se! ☺

Petra Draginić, mag.psych.