Znaš li koje karakteristike definiraju zdrave međuljudske odnose? Koja su ponašanja toksična, a koja normalna i poželjna? 

Međuljudski ili socijalni odnosi definirani su kao uzajamni, neposredni odnosi koji postoje u okviru raznih područja društvenog života pojedinaca ili skupina. Socijalni odnosi sačinjavaju esencijalan dio naših života. Odnosi s obitelji, prijateljima, romantičnim partnerima važni su za naše emocionalno funkcioniranje. Na našu svakodnevicu utječu i manje bliski odnosi, poput onih s kolegama na poslu, susjedima, učiteljima… Upravo zbog njihova velikog utjecaja na našu psiho-fizičku dobrobit, važno je njegovati zdrave, smislene i podržavajuće odnose s drugima. No, kako bismo to bili u stanju, moramo znati KOJE su to osobine koje karakteriziraju takve odnose?

Na trećoj po redu Čeličani bavit ćemo se socijalnim odnosima općenito, od onih obiteljskih, preko prijateljskih, do romantičnih. Pokušat ćemo istražiti koje karakteristike čine odnose zdravima, kakva ponašanja trebamo i cijenimo od nama bitnih ljudi te koji su elementi neophodni za uspostavljanje i održavanje uzajamnih i ravnopravnih veza s drugim ljudima. 

Ukoliko te ova tema zanima te bi želio/željela čuti više o razvijanju zdravih obrazaca komuniciranja s drugima, održavanju smislenih i ispunjavajućih veza te posljedičnom osjećaju samopouzdanja i zadovoljstva sobom, prijavi se na sljedeću Čeličanu te nam se pridruži u četvrtak, 09.06.2022. u 18 sati!

Petra Draginić, Mag.psych.