Što je, zapravo, stres?

Riječ koju često izgovaramo i čujemo, smatramo je nečim normalnim i tipičnim za život u današnjem dobu, no, znamo li na što se ona točno odnosi?

Stres je, prema jednoj od definicija, obrazac emocionalnih i fizičkih reakcija koje prati subjektivan osjećaj preopterećenosti te koje nastaju kao reakcija na određene događaje (stresore). Stresore možemo podijeliti na traumatske događaje, nedavne životne promjene i svakodnevne neugode.

Iako je stres relativno univerzalna pojava, ne odgovaramo svi jednako na njega. Naime, dvije osobe mogu doživjeti identičan događaj, s time da će jedna osoba iskusiti izrazito visoku razinu stresa, dok će druga situaciju potencijalno prihvatiti kao napornu i frustrirajuću, no, u konačnici plodonosnu, u smislu prilike za prikupljanje znanja i iskustva. Stres, zapravo, uzrokuje naša subjektivna percepcija nekog događaja!

Prema Lazarusu (1984), pojava stresa kod osobe ovisi o dvije procjene događaja – procjenjuje li osoba događaj važnim za njezine ciljeve te smatra li da posjeduje potrebne kapacitete za nošenje sa zahtjevima stresnog događaja. Ako nam je događaj bitan za ostvarenje osobnih ciljeva, primjerice, usmeno odgovaranje kako bismo položili neki kolegij, ali procjenjujemo da nemamo kapacitete za nošenje s istim i mislimo da nismo sposobni naučiti gradivo – doživljavamo stres.

Važno je napomenuti da događaji koji uzrokuju stresne reakcije nisu uvijek negativni! Naime, stres mogu prouzročiti i događaji pozitivne naravi, poput ulaska u brak, preseljenja u veći stan ili, pak, dobitak željenog zaposlenja. Stres kao takav može imati i pozitivne posljedice – uspješno nošenje sa stresom pomaže nam da ga i u budućnosti lakše svladamo. Također, sama fiziološka reakcija stresa mobilizira naše tjelesne i psihičke resurse što nam omogućava kvalitetnije nošenje sa svakodnevnim izazovima (npr. kod pisanja seminara, polaganja ispita).
Sada kada smo saznali nešto podrobnije o stresu, što možemo učiniti?

Ukoliko te zanima kako se bolje nositi sa stresom u svakodnevnom životu, pridruži nam se na prvom jesenskom izdanju Čeličane u četvrtak, 22.09.2022. godine u 18 sati!

Petra Draginić,
mag.psych.