Od 15. do 17. listopada ove godine u Varaždinu će biti održan deveti po redu MOP Špancirfest – festival multimedije. Festival donosi digitalno-kreativan program inspiriran vremenom u kojim živimo. U tri dana festivala održat  će se pet radionica digitalnog karaktera, multimedijalan performans, online predavanje, projekcija, izložba, nekoliko predstavljanja radova iz digitalnog stvaralaštva, a održat će se i mini koncert. Kako se nalazimo u nepredvidljivim vremenima zbog aktualne pandemije cjelokupni festivalski program bit će organiziran prema epidemiološkim preporukama kako bi organizatori svim sudionicima omogućili kvalitetno i kreativno okruženje.

Pretprogram festivala počinje u ponedjeljak, 12. listopada u podrumu P4 – centra za mlade i nezavisnu kulturu otvaranjem samostalne izložbe fotografija Dominika Severa, apsolventa diplomskog studija Multimedije pri Sveučilištu Sjever. Sever će se predstaviti izložbom fotografija pod imenom „Putevima čovjeka: Prostranstvo“.

Otvorenje festivala uz pozivnice je u četvrtak, 15. listopada u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu s početkom u 18:30 sati kad će svoj audio-vizualno-plesni performans održati skupina umjetnika koji su se okupili pod imenom „Zajedno“. Riječ je o mozaiku zvuka, glazbe, pokreta i live vizualizacija. Idejno počiva na drevnoj japanskoj tehnici restauriranja polupane keramike zlatom Kintsugi, a koje je metafora za unutarnji preobražaj i stvaranje nečeg novog. Izvedbom performansa želi se kroz spajanje grana umjetnosti postići vlastita introspekcija posjetitelja i jedinstvo s izvođačima u prostoru unutar kojeg grade dijalog, međusobno komunicirajući zvukom, pokretom, glazbom i live videom. Projekt je osmislila Varaždinka Ksenije Ladić koja se bavi zvukom i glazbenom produkcijom, a dio otvaranja festivala bit će ujedno prilika kad će kao autorica i idejna začetnica s Franom Mubrinom predstaviti projekt „Slušam Varaždin“. Riječ je o projektu kojem je cilj istražiti i predstaviti slušnu percepciju grada i pozvati slušatelja na vlastitu igru ušima, šetajući kroz Varaždin.

I ove godine MOP Špancirfest donosi zanimljive radionice s renomiranim stručnjacima, a fokus ovogodišnjih radionica je na kreativnosti i online radu u vrijeme pandemije u kontekstu digitalnih medija. Tako će u petak, drugog dana festivala u P4 – centru za mlade i nezavisnu kulturu, radionicu “Uvod u dron snimanje i produkciju” održati Timon Terzić i Dario Mikulek iz  KickAss studija, a “Kako izraditi Instagram AR filtere” ekipa iz 404 AGENCY.

Organizatori će na tribini pod nazivom „Online nastava i kako do prakse“ kroz razgovor s profesorima i studentima podijeliti svoja dosadašnja iskustva i govoriti o budućoj praksi. Razgovor će live streamom podržati partner festivala MagicNET. Navečer nas očekuje filmska projekcija zanimljivog dokumentarnog filma „Computer Chess“ otvorena za javnost u kinu GAJ.

Završni dan festivala za djecu školskog uzrasta i mlade donosi radionica pod nazivom „Dizajnerska početnica: Lego – stop animacija“ u suradnji s Hrvatskim društvom dizajnera, a vodit će je grafička dizajnerica Nina Klarić. Program se nastavlja radionicama „Uvod u 3D mapping“ koju će voditi Ivana Lušičić Liik, dok će Tomislav Može voditi  radionicu „Zoom fotografija u doba pandemije“ koja će se realizirati u suradnji s brandom Mura Pehnec. Nakon radioničkog djela očekuje nas predavanje i predstavljanje radova Mihaela Miklošića pod nazivom „Uvod u generativ dizajn“. Dan završava suradnjom 9. MOP Špancirfesta i 19. Dana performancea besplatnim koncertom u dvorištu palače Sermage. Večer će začiniti tajanstveni maskirani dvojac „Nipplepeople“, a u electro-pop tonu nastavit će varaždinske DJ-ice Vallery i OlyFant.

MOP Špancirfest – festival multimedije u prvih je osam izdanja ugostio više od 130 renomiranih predavača iz regije i Europe, a u sklopu djelovanja Udruge MOP Sveučilišta Sjever  održano je preko 15 performansa, 27 koncerata multimedijalnog karaktera, 50 radionica iz područja digitalne kulture, dizajna i tehnologije, te 13 radionica digitalne kulture za djecu. Udruga je dosadašnjim djelovanjem organizirala i nekoliko većih meetup-a za digitalnu zajednicu te preko 25 izložbi iz područja digitalne i suvremene umjetnosti.

Kompletan program 9. MOP Špancirfesta može se naći na: www.mop-festival.com .

Organizator festivala je Udruga MOP Sveučilište Sjever, a uz podršku i pokroviteljstvo Turističke zajednice grada Varaždina, Grada Varaždina, Sveučilišta Sjever i Studentskog zbora Sveučilišta Sjever. Partneri festivala su HNK u Varaždinu, Koncertni ured Varaždin, Gradski muzej Varaždin, POU Varaždin i Kino Gaj, te udruge Centra za mlade i nezavisnu kulturu P4.

Prijave na radionice:

  1. Uvod u dron snimanje i produkciju
  2. Naučite kako izraditi Instagram AR filtre
  3. Uvod u 3D mapping
  4. Dizajnerska početnica za školarce: Lego – Stop animacija
  5. Zoom fotografija u doba pandemije x Mura Pehnec