Predstava “Sloboština Barbie” igrat će 11. studenog na sceni Gllugl u P4 (točno vrijeme bit će objavljeno naknadno), a preporučena donacija za predstavu je 5 eura. 

O PREDSTAVI

Predstava „Sloboština Barbie“ rađena je prema istoimenom romanu Maše Kolanović, a prati ratnu svakodnevicu osnovnoškolaca u njihovom tranzitu iz sigurnosti i stabilnosti djetinjstva u svijet odgovornosti i nesigurnosti odraslih. Iako rata ima samo u odjecima, ta svakodnevica osjeća se u otkrivanju podruma, otkazivanju nastave, obvezi igranja s djecom izbjeglicama i njihovim bebama ćelavicama, dok se pravi smisao života nazire u posjedovanju originalne Mattelove Barbie. Na sceni nema djece, ali djece ima u odraslima na sceni. Tročlana vokalno-instrumentalna skupina (Maja Kovač, Damir Klemenić i Amanda Prenkaj) vodi nas vlastitim odrastanjem u koji rat sebično prodire. Na svom koncertu sviraju set direktno inspiriran iskustvima iz sloboštinskog nebodera – od čekanja zadnje epizode Twin Peaksa, Eurosonga, Dinastije, zračnih uzbuna i pada „zida zvuka“. 

U obiteljima koje bi i dalje vozile Renault 4 da nije postao antikvitet, stvarni odrasli bave se samo vijestima, zbog čega su lutke postale primjenjiviji modeli odraslih. Nisu se bavili ratom, prihvaćali su tranziciju preko noći i besprijekorno usvajali kapitalističke vrijednosti neopterećeni financijskim ograničenjima. Lažni Ken Dr. Kajfeš, najdraža glumica Barbi Crystal iz Dinastije, Ken od Ane M. s facom Roberta Redforda, Bornina Skiper na vespi nekog talijanskog policajca patuljastog gabora i cijeli grad Mattelovih originala profiterske kćerkice Dee, prezentiraju odraslu budućnost svjetliju nego što se prikazuje na Dnevniku.

Roman završava tamo negdje gdje je stao rat, a predstava počinje tridesetak godina kasnije nastavljajući živote likova koje je Maša stvorila. Osim što predstava glazbom reflektira vrijeme i priču iz romana, ulazi s njim u dijalog, nastavlja ga, razvlači, proširuje, stanjuje i čeka vidjeti što nam govori danas kad ga, uz čitanje, i gledamo i slušamo.

Punctum

 

prema romanu Maše Kolanović

autorica adaptacije i redateljica: Natalija Manojlović

autorica adaptacije i dramaturginja: Ivana Vuković

producentica: Romana Brajša

izvode: Maja Kovač, Damir Klemenić i Amanda Prenkaj

autori glazbe: Ivana Đula i Luka Vrbanić

kostimografkinja: Ana Fucijaš

oblikovatelj svjetla: Igor Markić-Nikolac

asistentica režije: Petra Pleše

asistentice produkcije: Hana Zrnčić Dim i Dina Tudor

fotografkinja: Karla Jurić

dizajn: Verlauf

produkcija: Umjetnička organizacija Punctum i KunstTeatar

Karla Jurić