Iako je riječ o festivalu u kojem glavninu programa nosi glazba pa će tako svirati headlineri poput Ide Prester & Lollobrigide, GršeJonathana i Buntai, uz desetak drugih glazbenih imena, velik dio programa nose i zanimljive side aktivnosti. Organizatori KVART-a ističu da im je, između ostalog, važna suradnja sa zajednicom, ali i informativni, odnosno edukativni moment na festivalu. Tako su odlučili da će jedna od side aktivnosti ove godine biti Iskoristi svoj glas Corner. Riječ je o side programu koji KVART radi u suradnji s Europskim parlamentom u Hrvatskoj, a u sklopu kojeg će posjetitelje festivala educirati o biračkom pravu, demokraciji i građanskom aktivizmu. Naravno, glavni cilj je informirati građanke i građane da u nedjelju, 9. lipnja izađu na izbore za Europski parlament.

Organizator KVART festivala je P4 – centar za mlade i nezavisnu kulturu u Varaždinu koji kroz cijelu godinu rade s građanima, konkretno s mladima, te ih informira i educira o, između ostalog, demokraciji, biračkom pravu te ih potiču na aktivizam i participaciju. Dugo godina surađuju s Europskim parlamentom u Hrvatskoj, a posebno tijekom KVART festivala.

KVART festival jedan je od centralnih događanja koje P4 organizira, a budući da je termin održavanja festivala 6. do 8. lipnja – neposredno prije izbora za Europski parlament u Hrvatskoj 9. lipnja, bilo nam je logično da i na festivalu organiziramo aktivnosti posvećene europskim izborima. Na festival nam dolazi velik broj ljudi i zaista je to jedinstvena prilika da ih informiramo o izborima za Europski parlament, odnosno potaknemo ih da izađu na izbore“, ističu organizatori.

Iskoristi svoj glas Corner bio je postavljen u legendarnom K67 kiosku koji su KVART-ovci renovirali u Sisku, kod bračnog para Korzo koji vjerojatno jedini u Hrvatskoj renoviraju K67 kioske. Novouređena K67-ica poslužila je za simulaciju biračke kabine s glasačkom kutijom i glasačkim listićem pa su posjetitelji festivala (pogotovo oni koji prvi put izlaze na izbore) mogli vidjeti kako izgleda proces glasanja, te dobiti sve ostale informacije o biračkom pravu od KVART volontera.

Na KVART festivalu gostovalo je i stotinjak srednjoškolaca iz Pakraca, Slavonskog Broda, Vukovara, Splita, Knina, Čakovca, Konjščice, Krapine i Varaždina, a u sklopu Erasmus+ projekta K67 – Biračka kabina nove generacije s kojima ćemo također imati radionice na temu biračkog prava“, dodaju organizatori, te ističu da je cilj projekta također informirati i educirati mlade koji prvi put izlaze na izbore o važnosti demokracije i participacije. Posjetitelji festivala imali su priliku i saznati više o zajednoza.eu zajednici te registrirati se na licu mjesta.

Foto: Anea Mamić