Varaždinu se krajem 2017. godine počela razvijati priča koja je usko vezana uz zajednicu i glazbenu scenu, donoseći neki novi mladenački duh koji je dugo godina izbivao van gradskih granica, piše Filip Kušter za portal Glazba.hr.

P4Pečetri ili P4 Centar za mlade i nezavisnu kulturu jedan je od zamašnjaka tog gradskog, urbanog varaždinskog novog vala, u kojem se druženje sjedinjuje s glazbom, programima za mlade, platformama za budućnost i razvojem ideja. I najbolje od svega, razvijanje traje i nakon pet godina (ne)službenog rada, proživljene pandemije, a „grad duhova“, kako su sami osnivači P4 u začetku preko kampanje nazivali Varaždin, danas je življe mjesto nego što je to bio prije. Doprinos tome ide njima – na početku je važno znati da P4 nije udruga, ustanova ni institucija. Zajednica je to koja okuplja brojne entuzijaste, zaljubljenike u umjetnost i kulturu te su pokretači promjena koji ‘tjeraju’ lokalno društvo prema naprijed.

Grupa ljudi koja stoji iza P4 mala je koliko i nije – riječ je o petero najaktivnijih, ali stalnu podršku imaju u preko stotinjak volontera, koji uskaču za sve događaje koje organiziraju. Nino Preložnjak, programski i izvršni direktor u P4, bio nam je početna i završna točka odakle početi s pričom jer tko će bolje reći kakvo je stanje nego osoba koja je od day one na terenu. To je priča o pokušajima, padovima, uspjesima, zatvaranjima, otvaranjima i dizanju mladih na noge u gradu koji ima sve predispozicije da bude živ u cijeloj svojoj biti.

„Krenuli smo još kao inicijativa 2017. godine. Tražili smo odgovor na nepostojanje sadržaja za provođenje slobodnog vremena, prostora za okupljanje te kulturno-umjetničkog dijela što za mlade, što generalno za zajednicu. Iz naše inicijative proizašla je kampanja za Europsku prijestolnicu mladih. Bio nam je cilj kreirati i pripremiti programe koji su usmjereni prema mlađoj publici jer smo osjetili da se ne događa ništa u toj sferi u gradu. Falilo je svega, pogotovo sadržaja iz kulture i umjetnosti za mladu, urbanu publiku“, govori Preložnjak za Glazba.hr.

Cijeli intervju za Glazba.hr pročitaj na LINKU

 

Foto: Dino Cafuk, Anea Mamić