U organizaciji Regionalne zaklade za lokalni razvoj ZAMAH i Udruge mladih V.U.K., u dvorištu P4 – centra za mlade i nezavisnu kulturu u četvrtak, 8. listopada bit će održana javna tribina pod nazivom “Što sada?” – kako usvojiti nove oblike društvenog ponašanja, biti odgovoran i dalje uspješno voditi aktivnosti organizacija (udruga).  

Civilno društvo u vrijeme korone

Situacija s pandemijom COVID-19, od svih nas traži da se ponašamo odgovorno kao pojedinci i kao zajednica. Moramo promijeniti svoj život kako bismo zaštitili sebe i druge.

Civilno društvo se također prilagođava tim okolnostima. Mnogi su bili prisiljeni zatvoriti svoje organizacije i zaustaviti svoje aktivnosti. Drugi su pronašli kreativne načine kako biti koristan svojoj zajednici. Ponudili su alternativne oblike usluga, uveli nove socijalne i kulturne alate protiv izolacije i pokrenuli su dobrovoljno nove (dodatne) oblike podrške slabima i ranjivima, koji su često i najsiromašniji.

Svjesni smo da je “solidarnost sa svima” poruka koja se mora prenijeti u svim našim zajednicama  ukoliko želimo da sutra bude bolje nego što je bilo jučer.

  • Kako se nosimo s novonastalom situacijom. Koliko smo izgubili, a koliko dobili? Razumijemo li digitalno doba i koristimo li digitalne alate?
  • Koliko se bojimo same pandemije, a koliko izazova da uvodimo novosti u vlastitim organizacijama i u radu prema korisnicima?
  • Jesmo li inovativni i znamo li uopće što je to?
  • Za organizacije civilnoga društvo to su legitimna pitanja na koja je potrebno i moguće zajednički naći odgovore koji nam daju i otvaraju mogućnosti da damo odgovore na postojeće izazove, i dalje radimo za potrebe naših zajednica i društva u cjelini.

Tribina će biti održana u četvrtak, 8. listopada s početkom u 12:30h u dvorištu P4 – centra za mlade i nezavisnu kulturu u Varaždinu, a na adresi Ulica Petra Preradovića 4, 42000 Varaždin. U slučaju lošeg vremena, tribina će biti održana u zatvorenim prostorijama P4. U skladu s preporukama Kriznog stožera i zdravog razuma, za sve sudionike bit će osiguran prostor i omogućeno manifestiranje novog oblika socijalnog ponašanja. Predviđeno trajanje tribine je sat i pol.