Veza koja i nije toliko tajna. Dapače, itekako je javna, a to je ona između Varaždinaca i Varteksa. Nije odveć pretjerano napisati da upravo ta tvornica zauzima posebno mjesto u srcima Varaždinaca jer je Varteks postao svojevrsnim simbolom njihova grada. Znaju to i mladi koji su se, ne tako davno, vratili sa studija i poslova natrag u Varaždin i odlučili kod kuće graditi nešto novo za sebe i buduće generacije. Skupina mladih predvođena Ninom Preložnjakom, Viktorom Ožegom, Jelenom Brcković, Leom Labaš i Antonijem Mohenskim (P4 – centar za mlade i nezavisnu kulturu Varaždin) prije šest godina krenula je u organizaciju glazbenog festivala KVART koji nije još jedan glazbeni festival u nizu. I sami društveno angažirani (kroz rad s mladima i puno šire), odlučili su pokrenuti festival koji prati (glazbene) trendove, ali i u koji će kroz različite suradnje, panele, radionice uključiti i – zajednicu.

 

Priča KVART-a i Varteksa počinje 2023. godine kroz organizaciju popratnog festivalskog programa u kojem su predstavljene nove kolekcije varaždinske modne kuće. Suradnja se nastavila i postala još intenzivnijom u 2024. godini. Naime, stara festivalska lokacija postala je pretijesna za sve posjetitelje KVART-a pa su organizatori odlučili da je vrijeme za novu, veću lokaciju. Na veliko oduševljenje organizatora, a potom i građana Varaždina, za novu lokaciju odabrana je (i odobrena od strane Varteksa) livada u kompleksu tvornice Varteks. KVART će tako biti rijetka prilika mlađim, ali i starijim generacijama da posjete nekoliko tisuća kvadrata velik tvornički kompleks smješten na samom ulazu u Varaždin. Jer, kako bi uopće mogli doći do festivalske livade, posjetitelji će morati prošetati dijelom širokih ulica Varteksa, pritom prolazeći kraj pogona izgrađenih od crvene opeke, velikih zelenih površina, a moći će zaigrati i nogomet na malom  igralištu koje su radnici uredili za sebe – da se razgibaju za vrijeme pauze. Znajući za industrijsku vrijednost kompleksa i baštinu koju Varteks posjeduje, organizatori su odlučili organizirati i “Varteksov muzej”. Riječ je o izložbi, odnosno muzeju na otvorenom kroz koji će prikazati stogodišnju povijest i tradiciju tog simbola Varaždina. Tako će biti izložene fotografije iz vremena Tivara, suradnje s legendarnom Žuži Jelinek, stare modne reklame i plakati iz 50-ih pa sve do danas, ali i vrijedni eksponati tekstilne industrije.

“KVART festival je prilika da tzv. stare industrije poput tekstilne budu predstavljene kroz oči mlađih, popularno nazvanih kreativnih industrija. Varteksov dimnjak, spomenik industrijskog razvitka Varaždina u 20. stoljeću, tako je našao centralnu poziciju u svim dizajnerskim rješenjima glazbenog festivala, te na taj način dobio sasvim novo značenje. Sada je to dimnjak oko kojeg se miješaju tradicija i budućnost, podjednako važni za daljnji razvoj grada na sjeveru Hrvatske. I samim zaposlenicima Varteksa drago je vidjeti nalet kreativnosti mlađe generacije i trud oko čuvanja Varteksove ostavštine pa su i sami velika podrška u organizaciji festivala. Ponajprije dobronamjernim savjetima, ipak smo na njihovom terenu”, ističu organizatori KVART festivala.

  

KVART festival bit će održan od 6. do 8. lipnja. Dakle, za manje od mjesec dana Varteks otvara svoja vrata za posjetitelje mladog glazbenog festivala u Varaždinu, ali i za glazbene predstavnike nove trap/hip-hop generacije Grše i Buntai, te riječki bend Jonathan i pop-dance ikonu Idu Prester s Lollobrigidom, uz još mnogo drugih autorskih bendova i izvođača iz Hrvatske i regije. Na festivalskoj livadi bit će organiziran i silent disco party, karaoke, afteri, ali i ozbiljniji dio programa kao što je suradnja s Europskim parlamentom u Hrvatskoj na kampanji Iskoristi svoj glas za koju su posebno restaurirali legendarni K67 kiosk, zatim konferencija s kandidatima i kandidatkinjama za Europski parlament, te panel na temu žena u glazbenoj industriji koji suorganizira varaždinska kantautorica Fani Solomun kroz projekt WMN Amplified.

Vjerovali ili ne, Varteks je važan i mlađim generacijama. I njihove živote definirao je taj tekstilni div jer su i njihove bake i djedovi, roditelji, prijatelji i poznanici radili ili su još uvijek tamo zaposleni. Pa i oni sami su nosili prve levisice, prva dobra odijela i kvalitetne kapute zahvaljujući Varteksu, a neki od njih žive u stanovima koji su izgrađeni za radnike Varteksa. “Važno nam je da se priča o Varteksu nastavi, kako zbog ostavštine prošlih generacija, tako i zbog budućih koje grade i koje će tek graditi grad”, zaključuju organizatori KVART-a.

U prodaji su festivalske ulaznice online na www.core-event.co ili fizičke u Tisak Media trgovinama, Dirty Old Shopu ili knjižari Rockmark.

Više informacija o KVART festivalu dostupno je na www.pecetri.com/kvart / IG, FB @pecetri / TikTok @pecetrip4