Varaždinske pozornice, trgovi i ulice po šesti puta ugošćuju Kliker festival – festival s kojim djeca i mladi rastu, ali i plešu, uče, sanjaju, stvaraju i otkrivaju uzbudljivo neobičan svijet plesa, kazališta i pokreta! 

Od 4. do 10. listopada Kliker donosi predstave, izvedbe i radionice domaćih umjetnica i umjetnika, te programe iz Slovenije, Austrije, Njemačke i Poljske. 

Ovogodišnji Kliker počinje svečanim otvorenjem uz nastup PS Vindi i izvedbom predstave „Zemlja snova“ slovenskog Muzeuma, koja će nas zaista odvesti u svijet snova i sanjarenja. Program se nastavlja uz slovensko-njemački duet i predstavu „Stvari stvaraju“ te čak dvije hrvatske premijere izašle iz radionice organizatora festivala, Umjetničkog kolektiva VRUM. Riječ je o predstavi „Od muhe do slona“ koja je na rasporedu u srijedu, te predstavi „Noću“ u četvrtak. Programi će biti održani u Hrvatskom narodnom kazalištu Varaždin i u P4 – centru za mlade i nezavisnu kulturu, dok će se izvedba nedavno nagrađene predstave Istarskog narodnog kazališta „Beskrilci u oblacima“, održati na Franjevačkom trgu u petak. 

Kliker donosi i dvije zaista zanimljive radionice. „No Work & Just Play playshop“ koja se temelji na praktičnim vježbama temeljenima na raznim sustavima igranja igara, suvremenom plesu, tehnikama improvizacije i partnerstva, kao i na plesnom rječniku VRUM-a, dok će nas Łukasz Czapski u sklopu radionice „Flow like water“, naučiti sve o fokusiranju na različite dijelove tijela, tehničke pokrete i sekvence u stajanju te funkcionalnom korištenju tla.

 S ciljem otvaranja komunikacije, umrežavanja i suradnje izvedbeno-scenskih umjetnika, institucija, organizatora i pedagoga, dio programa festivala kroz Generator forum, fokusiran je upravo na navedene teme. Tako će Pečetri ugostiti TEACH & REACH DAY, točnije prezentaciju KLIKER kluba, nove platforme čiji programi su namijenjeni odgajateljima, učiteljima, nastavnicima, plesnim i dramskim pedagozima, studentima, voditeljima aktivnosti za djecu i mlade, a članstvo je besplatno.

Kliker završava uz elektro-bajku „Cura i dečko“ koja je namijenjena svim generacijama i Open Mic karaoke večer u Pečetri.

Program je dostupan na klikerfestival.com. 

PROGRAMI U P4: 

Petak, 8.10.

14:00 – 16:00

(GENERATOR FORUM)

OPEN TALK & ACTIVE LISTENING

„POVRATAK U BUDUĆNOST– strategije,alati i paradigme„

 

Subota, 9.10.

18:30 – 19:30

(GENERATOR FORUM)

(TEEN) KITCHEN TABLE SESSION

“What moves me? / Što me pokreće?”

+

MEMORY LANE DAY

MAKING THE FUTURE OURS AGAIN

 

20:00 – 22:00

CURA I DEČKO (ALL AGES)

+

22:00 – 00:00

OPEN MIC NIGHT (16+) / karaoke party

Kliker festival se i ove godine održava u suradnji s HNK Varaždin i Gradskim muzejom Varaždin, međunarodnom suradničkom platformom Generator, P4 – varaždinskim centrom za mlade i nezavisnu kulturu te lokalnim odgojno-obrazovnim institucijama, a pod pokroviteljstvom Grada Varaždina, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Zaklade “Kultura nova” i Austrijskog kulturnog foruma.
Zbog ograničenog kapaciteta prostora u kojima će se održavati festivalski programi, a u skladu sa smjernicama HZJZ i Nacionalnog stožera civilne zaštite, ulaz odraslih osoba je moguć uz COVID potvrde, potvrde o preboljenju ili negativni test. Djeca mlađa od 12 godina mogu ući na programe bez COVID potvrde ukoliko su u pratnji roditelja ili skrbnika koji ima potvrdu.
Sve posjetitelje i sudionike podsjećamo na smjernice i preporuke koje su na snazi i koje će se primjenjivati tijekom festivala, popratnih programa i radionica, te molimo da ih se pridržavaju u najvećoj mogućoj mjeri.