Sada kada su se i nama dojmovi slegli i kada smo se uspjeli odmaknuti od samog festivala, slobodno zaključujemo da je (nama) ovo bio najbolji KVART do sada!

ŠTO JE BILO NOVOGA?

Festival  smo s dosadašnjih 10 dana, skratili na 4 dana što zbog logističkih, što zbog organizacijskih, a ponajviše zbog programskih razloga. U ta 4 dana, dobili smo med i mlijeko KVARTa, program posložen konceptulano, bez razvodnjavanja i gubljenja vremena, energije i resursa. I ta četiri dana ste nas nagradili svojim dolascima, a u petak, 27.8. zabilježili smo rekordan broj ljudi u P4 dvorištu – više od 800! Nama je to ogromna brojka s obzirom na to da smo počeli  kao underground udruga, da P4 postoji tek oko godinu i pol, ali i dokaz da smo, što se tiče programa za mlade i nezavisnu kulturu, postali jedni od najprepoznatljivijih u Hrvatskoj!

U glazbenom dijelu programa ostali smo vjerni novom valu synth popa + rap/hip-hop/trap danu. U KVARTu su svirali sjajni beogradski bend dram, sada već institucija Svemirko, lucidan i oštrouman u svojim stihovima Bore Balboa, trap senzacija Buntai, a DJ-evi su i nas i vas u potpunosti oduševili: otac mediteranskog zvuka Pepi Jogarde, girl pwr kolektiv Soul Ting te izvanredna djevojka s Novog Zelanda (trenutno s londonskom adresom) koja je užarila Dens Spot do usijanja, Lady Shaka! 

Prvi smo u Varaždin doveli i Silent Party koji vas je osvojio! Strpljivo ste u redu čekali na svoj red i preuzimanje slušalica na kojima ste mogli birati između dva kanala, odnosno tri DJ-a: Sin (domaći i strani hitovi) + Everything Counts (švicarsko-talijanski duo s deep/afro house pričom). Ispunjen podrum, ekipa pleše i pjeva u isto vrijeme. Jako smo ponosni na taj dio programa i moramo Silent Party u P4 uskoro ponoviti! Organizirali smo i karaoke. Mislili smo da vas to neće nešto oduševiti, ali fino ste se opustili i pokazali svoje pjevačko (ne)umijeće. 😉

U popratnom programu posvetili smo se kvartovskoj priči. Konkretnije, Maja Patafta, Dina Rain i Ana Sabolić vodile su radionice na temu varaždinskih kvartova, kako su nastali, zašto se zovu tako kako se zovu, kvartovske kulture, ali i naučile vas raditi u stencil tehnici. U KVARTu smo otvorili i važnu temu “Mladi radnici i radnice u kulturi u postpandemijsko razdoblje” na okruglom stolu koji smo organizirali s dugogodišnjim partnerima, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj. U opuštenijem dijelu popratnog programa “Pasje popodne”, postavili smo modni poligon na kojem su svu svoju raskoš i talent pokazali vaši peseki! Dali smo prostor mladim varaždinskim filmašima i filmašicama koji su se na varaždinskoj premijeri filma POVJERENJE predstavili svojoj publici. Naravno, KVART stage prepustili smo i curama koje pohađaju plesnu radionicu u Pečetri pod vodstvom prvih štikli Varaždina, Maje Kućar i Tee Košić, s već dobro poznatom plesnim spektaklom – P4CHELLOM.

I dalje inzistiramo na tome da dvorište bude iz godine u godinu sve ljepše pa smo tako uz džunglu biljnih instalacija u trgovačkim kolicima, pink bačve i KVART putokaze, našli u Pečetri dvorištu mjesto i za čuveni crveni kiosk K67 koji je zagrijao srčeka i pobudio nostalgiju svih vas i nas (cijela drama prebacivanja kioska u dvorište zabilježena je i objavljena na IG storijima 😀 ). Obećajemo vam da ćemo ga restaurirati i da će zasjati u svom najljepšem izdanju! Kiosk nam je poslužio kao info mjesto festivala na kojem ste, između ostalog, mogli upecati merch: majice “IZ KVARTA”, ali i reusable plastične P4 čaše. Važno nam je da svi zajedno ostavljamo što manje tragova!

Jezgru KVART organizacijske ekipe čini 5 osoba: Nino, Viktor, Tena, Antonio i Jelena. Svi zajedno osmišljavamo koncept KVARTa, sami tražimo glazbene izvođače, uspostavljamo komunikaciju s njima, kreiramo program, čarobiramo s vizualima i objavama na društvenim mrežama (i u medijima), pišemo ugovore, fundraisamo, pripremamo i uređujemo dvorište za festival. Koordinacija je ključna, a dodatne ruke su neprocjenjive. U KVARTu 2021. godine s nama su uz bok radili najbolji volonteri i volonterke (dosta njih su članovi i članice V.U.K.-a): Enio, Stella, Ervina, David, Stjepan, Brankica, Lovro, Patricia, Matko, Jurica, Fran, Ella, Jelena, Marija, Tim, Lana i naša Lea. Tu su i vanjski suradnici_ce, stručnjaci_kinje u svojim područjima: Marin, Maja, Grga, Dino i Anea. KVARTa ne bi bilo ni bez podrške donatora i sponzora. Hvala vam!

Raznovrsna ekipa, no ono što smo uspjeli svi zajedno postići je – dobra vibra koju ste, vjerujem(o), svi osjetili u KVARTu.

I to nije sve od nas!

Već u subotu, 18.10. spremamo Hip-Hop Dvorište, event koji je predložila sama hip-hop zajednica u Varaždinu, pomažemo u organizaciji Kliker festivala i Kalibar festivala, uskoro kreće i MOP festival, nova sezona u Gllugl teatru, a uz sve to, Jesenska šema u Pečetri se tek otvara: Čeličana, teatar u P4 uz KunstTeatar, Malu scenu i Kazalište potlačenih, queer u P4, Dungeons&Dragons, radionica pisanja, putopisna predavanja, šah, ples i breakdance.

I zato ljudi, svratite u Preradovićevu 4 i podržite mlade i nezavisnu kulturu! <3

jb

 

 

Ide najveća KVART galerija by Dino Cafuk i Anea Mamić: