Rekordan broj posjetitelja, tri dana vrhunskih izvođača i odlična nova festivalska lokacija u sklopu tvornice Varteks obilježili su šesto izdanje KVART festivala!

Program tri dana KVART festivala koji organizira P4 – centar za mlade i nezavisnu kulturu oduševio je sve posjetitelje, a osim glazbenog programa u kojem je nastupilo više od 20 izvođača, donio je i odličan popratni program! Na KVART stageu svirali su neki od najatraktivnijih imena hrvatske (i regionalne) glazbene scene.

Triljski glazbenik Grše, headliner u petak, drugog dana festivala, zapalio je atmosferu i svojim nastupom još jednom pokazao zašto je predvodnik nove generacije hip-hop/trap izvođača u Hrvatskoj. Kiša koja je u jednom trenutku počela padati ni na trenutak nije zasmetala uglavnom mlađoj publici. U festivalskom vremenu od sat i nešto malo više vremena uspio je držati na nogama (i leđima!) posjetitelje KVART festivala od samog početka pa do kraja koncerta. Atmosfera je došla do usijanja kada je krenuo sa svojim hitovima Mamma Mia, Fantazija i Tokyo Drift, a KVART-ovce je iznenadio i s gostom iznenađenja, drniškim glazbenikom Pekijem s kojim je izveo collab pjesmu Mangio Pasta. Prije headlinera publiku je zagrijao zagrebački trap trio Buntai kojima je ovo bio drugi nastup na KVART-u, no ni ove godine nisu razočarali Varaždince svojom energijom i showom na pozornici. Prije hip-hop/trap bloka headlinera, KVART stage pripao je kantautoricama iz regije koje su na festival stigle u sklopu WMN Amplified programa Umjetničke organizacije Favela. Svoj prvi nastup u Varaždinu zabilježile su LAV (Slovenija), tam (Srbija) i Dina Jashari (Sjeverna Makedonija), no publika je čekala i velikim pljeskom posebno nagradila svoju Varaždinku, Fani Solomun kojoj je KVART, kako i sama kaže, bio prvi festivalski nastup. Fani Solomun je u polusatnom setu izvela sada već dobro poznati singl „Metak“, ali i počastila publiku premijerom pjesme „Sedam godina“. KVART publiku ugodno su iznenadili mladi hip-hop/trap artisti Vano i nac. kojemu je svirka na KVART festivalu bio prvi nastup ikad.

Subota na KVART festivalu također nije razočarala line-upom i pripala je bendovima! Prvi su na KVART stageu zasvirali uglavnom mladi bendovi koje je publika kroz proces glasanja nagradila svirkom na KVART-u: mladi zagrebački pop/punk/funk bend Soba 9, varaždinski alt rockeri John Morrow & The Electric Odyssey, te zagrebački Kal’s Penny koji su oduševili odličnom ritam sekcijom i melodičnim gitarama s teškim riffovima. Svoje mjesto na KVART line-upu našli su i sjajni slovenski punk trubaduri morvern, ali i Varaždincima dobro poznati duo cura i dečko (Vanesa Petrac i Ivan Marojević), koji su mamili Varaždince na pokret i ples. Bili su odličan uvod za riječke indie alt rokere Jonathan koji su nešto više od sat i pol vremena nizali starije i novije hitove „Maggie“, „Darling“, „Falling“, a publika je željela još i još. Magična atmosfera i nevjerojatna energija izazvala je pravi festivalski osjećaj na Varteksu. Veliku završnicu KVART festivala priredila je Ida Prester s Lollobrigidom koja je u Varaždinu zasvirala nakon više od 10 godina! Iskrena pozitiva, angažiranost i komunikacija s publikom, ali i odlična set lista kojom je Ida Prester s Lollobrigidom neprestano držala publiku u na nogama, neki su od razloga zašto zagrebačka glazbenica suvereno vlada regionalnom scenom već više od 20 godina. Za kraj svirke, tradicionalno je pozvala publiku da joj se pridruži na stageu i s njima plesala i pjevala na hit  „Volim te“. Oduševili su i afteri powered by Sky koji su u Varaždin doveli sjajne DJ-eve poput Niki Peducci, Viatori i SZCH, a ni ove godine nije razočarao Loop Silent Party, kao ni karaoke na kojima su KVART-ovci pjevali do sitnih noćnih sati.

 

Najviše oduševila nova festivalska lokacija u Varaždinu!

Posjetitelji KVART-a mogli su pregledati izložbu priča i fotografija o 100+ godina Varteksa u sklopu Varteksovog muzej, dobiti informacije i educirati se o biračkim pravima u sklopu Iskoristi svoj glas Cornera, zaplesati breakdance ili zaigrati nešto od popratnih sportova kao što su disc golf i malog nogometa, našljokati se u festivalskom duhu u Glitter Stationu, sudjelovati u panel raspravi na temu Europski parlament i mladi na kojem su sudjelovali kandidati za Europski parlament Nina Skočak i Ladislav Ilčić, ali i naučiti više o tajnama PR-a te saznati o iskustvu rada s Baby Lasagnom na Euroviziji od Krešimira Šustića, PR-ovca Baby Lasagne. KVART je ove godine surađivao s Umjetničkom organizacijom Favela koja je osim dijela glazbenog, priredila i konferencijski dio u sklopu projekta WMN Amplified, a koji je imao za cilj staviti u fokus žene u glazbenoj industriji, umrežavanje i profesionalni razvoj izvođačica i izvođača.

Ipak, osim glazbenog i popratnog programa, sve prisutne najviše je oduševio prostor tvornice Varteks koju je ekipa iz P4 u suradnji s Varteksom otkrila i otvorila svim posjetieljima KVART festivala! Prostrana livada pokazala se idealnom, novom festivalskom lokacijom u gradu Varaždinu koja može podnijeti velik broj ljudi, različite vrste programa, ali i cjelodnevni program koju su KVART-ovci priredili u duhu i na razini većih glazbenih festivala. Sjajan KVART festival očekujemo s još boljim i jačim programom, nadamo se, na istoj lokaciji već iduće godine!

Hvala svim prijateljima, sponzorima i partnerima KVART festivala koji su nas podržali

 

Foto: Anea Mamić