U organizaciji Udruge mladih V.U.K. i Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, u četvrtak, 23. lipnja u sklopu KVART festivala u P4 – centru za mlade i nezavisnu kulturu u Varaždinu bit će održana KVART x EP Konfa. Cilj konferencije je senzibilizirati mlade i javnost o aktivaciji mladih u društvu, njihovoj ulozi u društvenim i političkim procesima, ali i otvoriti teme vezane za izazove i novitete u glazbenoj industriji.

 

SATNICA ČETVRTAK, 23.6.

16:30 – Uđi u KVART

17:00 – 17:45 zajednoza.eu – Ususret izborima za Europski parlament 2024. (ENG)

Panel će biti usmjeren na temu uloge mladih u društvenim i političkim procesima, a bit će riječi i o kampanji zajednoza.eu, koja u fokusu ima građanke i građane Europske unije, upravo kroz komunikacijske aktivnosti, zatim o ulozi mladih u procesima donošenja odluka, njihovoj ulozi u društvu, ulozi komunikacije (društvene mreže, mediji, pokreti) u tim procesima te načinima kako mlade dodatno potaknuti na angažman.

Moderatorica: Violeta Simeonova Staničić

Panelisti: Stephen Clark (direktor nacionalnih ureda Europskog parlamenta), Josip Pokorny (Savjet mladih Grada Varaždina), Nino Preložnjak (programski direktor P4), Ivana Žnidarić Kajić (Prva gimnazija Varaždin)

18:00 – 18:45 “Prava i mogućnosti na streaming platformama u RH” 

Kako bi se što bolje zaštitila autorska i srodna prava te prilagodilo europskom digitalnom tržištu, Europski parlament je 2019. usvojio Direktivu o autorskim i srodnim pravima. Jedan od ciljeva Direktive je osigurati zaštitu umjetnika_ca i izvođača_ica. Novi Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima u glazbenoj industriji integrirao je EU Direktivu s ciljem uređivanja digitalnog tržišta i osiguravanja uravnotežene tržišne utakmice. Kome pripadaju ta prava prema novom Zakonu, kako su regulirane glazbene streaming platforme i koji je odnos s izvođačem.

Moderatorica: Iva Neljak Panelisti: Fran Vasilić, Sara Renar, Mladen Milić (Zapraf, Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava)

19:00 – 19:45 “Glazbena scena Sjever”

Na sjeveru, ali i u ostatku Hrvatske u proteklih je nekoliko godina došlo do velikog zaokreta u popularnosti glazbenih žanrova. Ne, scena na sjeveru Hrvatske nije mrtva. Iz podruma, garaža i soba na sjeveru Hrvatske izašla su neka nova glazbena imena sa zanimljivim idejama i s drugačijem pristupom stvaranja glazbe. Tko su ta nova imena koja vjerno prati publika na svim koncertima, kako se scena uopće razvijala i ima li nade za scenu SJEVER – saznaj na panelu!

Moderatorica: Iva Neljak

Panelisti: Banfica, Siniša Kolarić (Neon Iglu), Tena Vizinger (Muzika.hr), Jurica Pađen (Peron 20*)

20:00 – 20:45 “Music Export Office” (ENG)

Zašto se hrvatski glazbenici “teško probijaju” na europsko (strano) tržište? Uspjeh glazbenika na stranom tržištu isključivo je rezultat individualnih vještina snalaženja i kreativnosti, nikako strateški pristup i ciljana promocija. Za razliku od mnogih europskih država, u Hrvatskoj ne postoji music export office, tzv. ured koji bi se trebao baviti promocijom hrvatske glazbe u Europi i svijetu. Postoji i inicijativa na razini Europske unije kojoj je cilj strateški pristup “izvoza glazbe” – The European Music Export Strategy.

Moderator: Thibaut Boudaud

Panelisti: Bore Balboa, Miach, Emir Bešić E-Base

20:45 – 21:30 Networking KVART event

21:30 – 23:00 SNIMANJE SESSIONA: Sara Renar, Miach, Fran Vasilić, Bore Balboa

23:00 After w/ niniva