KVART u 2024. godini surađuje s varaždinskom Umjetničkom organizacijom Favela na projektu Women Music Network Amplified (WMN Amplified). Riječ je o projektu koji u fokus stavlja žene u glazbenoj industriji, a cilj je omogućiti mladim glazbenicama razvoj profesionalnih kapaciteta putem edukativno-zabavnog sadržaja, dati im priliku za umrežavanje međusobno, ali i s stručnjakinjama u kulturi iz brojnih drugih zemalja (Austrija, Mađarska, Slovenija, Srbija). Projekt WMN Amplified sufinanciraju Savez Alpe-Jadran i Grad Varaždin.

Ovo je samo dio programam koji očekuje posjetitelje_ice KVART festivala i WMN Amplified projekta na festivalskom prostoru u kompleksu Varteksa u Varaždinu. 

 

ČETVRTAK, 6.6. 

Pozivamo na sudjelovanje sve koji su zainteresirani za glazbu i kulturu. Svi koji će se prijaviti i sudjelovati na aktivnostima u četvrtak, 6.6.2024. dobivaju besplatan upad na KVART u petak, 7.6.2024. Broj prijava je ograničen.

PRIJAVA NA KONFERENCIJU: LINK NA PRIJAVU

17:00 Prezentacija WMN Amplified partnerskih organizacija i prilika za mlade

Grrrls Kulturverein (Graz, Austrija), Styrian Summer Art (Pöllau bei Hartberg, Austrija), MIKK Murska Sobota (Murska Sobota, Slovenija), Hrvatski kulturni dom na Sušaku (Rijeka, Hrvatska), Turistička zajednica grada Varaždina (Varaždin, Hrvatska), Umjetnička organizacija Favela (Varaždin, Hrvatska)

Svaka od organizacija ukratko će predstaviti svoj rad te odabrani međunarodni projekt ili program na kojem rade, u koji se mogu uključiti i mladi iz Varaždina (ili barem čuti primjer dobre prakse).

17:40 World Café na temu: Žene* u kulturi

Women*s Action Forum u obliku World Cafe-a organizira razmjenu iskustava žena u području kulture. Cilj događaja je poticanje međusobnog prijenosa znanja, umrežavanje i rasprave te istraživanja zajedničkih izazova žena u kulturi te pronalaska rješenja. World Cafe koji će biti održan u sklopu WMN Amplified-a i KVART festivala u Varaždinu dio je međunarodnog projekta “Fair & Female*” koji se usredotočuje na povećanje vidljivosti žena u području glazbe te umjetnosti i kulture općenito. Počevši s razmjenom iskustava žena u području kulture, na događanju će biti analizirane regionalne razlike u iskustvima, a s ciljem razvoja praksi koje podržavaju rodnu osjetiljivost u kulturi.

Polaznice i polaznici uredotočit će se na tri glavne teme:

1. Strategije (npr. jačanje/izgradnja umrežavanja, vidljivost žena u (tiskanim) medijima)
2. Vrste događanja (jednodimenzionalni, sudionički, festivali, diskurs)
3. Financiranje (modeli financiranja, uvjeti za jednakost žena u kulturnom sektoru)

Pozivamo na sudjelovanje sve umjetnike_ce i one zainteresirane za rad u kulturi koji žele stati na kraj seksizmu, rasizmu i homofobiji te se zalažu za borbu protiv rodnih stereotipa.

VODITELJICE WAF-a 

Irina Karamarković je pjevačica, kompozitorica, aranžerka, voditeljica ansambla te umjetnica. Studirala je jazz pjevanje na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu. Irina je jedna od predsjednica Women*s Action Foruma.

Gunilla Plank radi u kulturi, projektna je menadžerica inicijative “murauerInnen” i “Iron Women” te je zamjenica predsjednice Štajerskog odbora za kulturu.

Michaela Zingerle je menadžerica u kulturi koja aktivno djeluje u nekoliko uloga, uključujući vodstvo vlastite tvrtku Art Connect. Osnivačica je organizacije u kulturi Styrian Summer Art te je također jedna od predsjednica Women*s Action Foruma.

 

PETAK, 7.6.

12:00 Radionica: Od ideje do projekta – prilike za mlade u kulturi // Voditeljica: Dorotea Solomun (Hrvatska)

PRIJAVA NA RADIONICU: LINK NA PRIJAVU

Radionica “Od ideje do projekta – prilike za mlade u kulturi” namijenjena je mladima koji su zainteresirani za sudjelovanje u (međunarodnim) projektima u kulturi, kao i onima koji žele pretvoriti vlastitu ideju u projekt te saznati više o mogućnostima financiranja. Radionicu će održati Dorotea Solomun , voditeljica EU projekata u Turističkoj zajednici grada Varaždina te predsjednica Povjerenstva Varaždina UNESCO-vog grada glazbe.

Dorotea Solomun

Dorotea Solomun ima bogato iskustvo u području kulture već više od 20 godina. Trenutno obnaša dužnost voditeljice EU projekata u Turističkoj zajednici grada Varaždina, jedinoj turističkoj zajednici u Hrvatskoj kojoj su odobreni projekti u kulturi iz programa Kreativna Europa. U sklopu svoje uloge, aktivno sudjeluje u organizaciji istaknutih manifestacija poput Špancirfesta, Festivala dvorišta u Varaždinu i Adventa u Varaždinu. Kao predsjednica Povjerenstva Varaždina UNESCO-vog grada glazbe, zajedno s članovima doprinosi razvoju glazbene kulture u Varažina i promociji grada na međunarodnoj sceni. Posjeduje iskustvo rada u privatnom i javnom sektoru. Kontinuirano se usavršava u području projektnog menadžmenta, održivosti i na području podučavanja.

13:15 Vođenje glazbenog tima 101 // Voditeljica: Sonja Denda (Srbija)

PRIJAVA NA RADIONICU: LINK NA PRIJAVU

Radionica “Vođenje glazbenog tima 101” prvenstveno je namijenjena glazbenicama_ima koji žele učinkovito voditi svoj suradnički tim. Mlada beogradska poduzetnica Sonja Denda naučit će nas kako motivirati vlastiti tim, kako uskladiti različite osobnosti koje ga čine te će s nama podijeliti “tips and tricks” o tome što sve čini uspješan kreativan tim.

Sonja Denda

Sonja Denda je aktivna saveznica glazbene scene u regiji od 2017.godine. Njeno iskustvo čine putevi od Srbije, preko Engleske do Amerike gde je kao stipendistica i asistentica završila master studije Liderstva u muzičkoj industriji na Sveučilištu Northeastern u Bostonu. Od vođenja glazbenog kluba SOUL Society u Beogradu i rada na koncertnim serijalima stranih izvođača u Bitefartcafe i Musicology produkciji, PR-a za srpske nezavisne izvođače bazirane u SAD-u, rada s autorima u usponu među kojima su A.N.D.R., Nataleé, Retrospektiva, kuratorstva regionalnog savremenog stvaralaštva putem famozne Yugo Bleja plejliste na Spotifyju, Sonja danas svoju energiju i vještine usmjerava ka procesima razvoja umjetnica i umjetnika (artist development) te organizaciji timova artista.