KVART festival u Varaždinu od samih je početaka više od glazbenog festivala. Da, glazba je esencijalni dio festivala, no organizatore je oduvijek zanimalo i željeli su baciti svjetlo na cijelu glazbenu industriju. Tako je KVART u proteklih šest godina surađivao s različitim glazbenim festivalima, organizacijama pa i institucijama iz cijele Hrvatske (pa i šire!)  s kojima je zajedno otvarao teme poput autorskih prava na glazbenim platformama, izazova u glazbenoj industriji u postpandemijsko vrijeme, koliko je važna lokalna zajednica za razvoj (glazbenih) festivala, ali i inovativnim načinima promocije glazbenika_ca (na društvenim mrežama) ili, primjerice, ljudskim pravima i demokraciji. KVART u 2024. godini surađuje s mladom varaždinskom Umjetničkom organizacijom Favela na projektu Women Music Network Amplified (WMN Amplified). O kakvom je projektu riječ i kako je došlo do suradnje s KVART festivalom, ispričala nam je Fani Solomun, varaždinska kantautorica koja koordinira projektom WMN Amplified.  

KVART: KVART festival u svojoj šestoj godini surađuje s projektom Women Music Network Amplified čiji logo WMN Amplified je publika već mogla primijetiti u nekim objavama. Ukratko, riječ je o projektu koji u fokus stavlja žene u glazbenoj industriji. A ti nam, Fani, reci naširoko – zašto si osmislila taj projekt i što želiš postići projektom?

FANI: Gledajući line-upove lokalnih i regionalnih glazbenih festivala kroz nekoliko izdanja, primijetili smo da se na njima nalazi znatno manje izvođačica nego izvođača. Takva nas je situacija jednostavno potaknula na organizaciju glazbenog događanja na kojem će se određene kantautorice iz regije predstaviti varaždinskoj publici, ne samo kroz nastupe već i kroz doprinos na panel raspravama i radionicama. Cilj WMN Amplified-a je omogućiti mladim glazbenicama razvoj profesionalnih kapaciteta putem edukativno-zabavnog sadržaja, dati im priliku za umrežavanjem kako jednih s drugima, tako i sa stručnjakinjama u kulturi koje nam dolaze iz brojnih zemalja regije (Austrija, Mađarska, Slovenija, Srbija i dr.). Čini mi se jasnim, ali možda da svejedno naglasim, to što smo u fokus stavili kantautorice iz regije nipošto ne znači da dečki nisu dobrodošli sudjelovati u sadržajima WMN Amplified-a! 🙂

KVART: Kako je došlo do suradnje WMN Amplified-a i KVART festivala? Zašto ti se KVART činio idealnim partnerom za suradnju?

FANI: Vjerujem da smo se prije svega prepoznali kao dvije organizacije koje u vlastitom gradu žele stvoriti podržavajuću sredinu za razvoj mladih glazbenika i općenito entuzijasta u području kulture. Uz to, shvatili smo da oba događanja planiramo organizirati u vrlo bliskom vremenskom periodu pa je bilo logično udružiti snage. Faveli je kao mladoj umjetničkoj organizaciji jako drago surađivati s ekipom iz P4 koja ima već utakmica u nogama. Njihov KVART vidimo kao primjer dobre prakse za kojeg već šesti put postoji organski interes i super odaziv publike.

KVART: U sklopu WMN Amplified-a pripremamo i konferencijski dio programa – možeš li nam ispričati nešto više o tome. 

FANI: Konferencija, kojom ujedno otvaramo WMN Amplified, sadrži dvije panel rasprave u kojima će sudjelovati kantautorice i stručnjakinje iz područja kulture koje dolaze iz zemalja regije. Pokrit ćemo zanimljive teme, poput višeslojnog identiteta u glazbenoj industriji, koje su njegove dobre i loše strane i dr. Nakon panela slijedi speed-dating u kojem će se lokalne glazbenice i svi oni koje zanima rad u kulturi moći predstaviti etabliranim stručnjakinjama iz područja kulture. U opuštenoj atmosferi, cilj je potaknuti kritičko razmišljanje, umrežavanje i potencijalna nova partnerstva u projektima u glazbi i kulturi općenito.

KVART: WMN Amplified program sačinjen je i od radionica (opiši ih, tko vodi, kome su namijenjene). 

FANI: U petak, 7. lipnja održat će se dvije radionice. Prva radionica bit će usmjerena na emerging glazbenice, a bavit ćemo se procesima koji prate razvoj glazbenog puta i karijere. Voditeljica radionice je Sonja Denda, mlada beogradska poduzetnica koja za sebe kaže da “posvećeno radi kao dupli agent” – kao asistentica nagrađivanog američkog multiinstrumentalista i producenta Michaela League-a te kao članica umjetničkog tima kantautora Luke Rajića. Na drugu radionicu pozivamo sve mlade koji imaju želju sudjelovati u EU projektima u kulturi jer će imati priliku čuti konkretne savjete oko prijave i pripreme projekta. Radionicu će voditi Dorotea Solomun, iskusna voditeljica pripreme i provedbe EU projekata, stoga, mladi, nemojte je ni slučajno štediti s pitanjima. 😉

KVART: Kako gledaš ti na žene u glazbenoj industriji? Kad pričamo o ženama u glazbenoj industriji, većina pomisli samo na glazbenice/kantautorice, no glazbena industrija je puno šire od toga.

FANI: Ne gledam na žene u glazbenoj industriji drugačije nego na muškarce, u smislu talenta i kapaciteta. Voljela bih da kriterij za dobru glazbu bude jednostavno kvaliteta, a ne “bo’me je dobra basistica za jednu curu.” WMN Amplified nismo pokrenuli kao platformu kojoj je cilj komentirati statistike ili prozivati organizatore koji na festivalski line-up “na kapaljku” stavljaju izvođačice. WMN Amplified-om želimo upoznati domaću publiku s talentiranim glazbenicama i stručnjakinjama iz regije, omogućiti domaćim glazbenicama umrežavanje s njima te omogućiti dijeljenje iskustva i znanja, u raznim segmentima ovog biznisa.

KVART: Kako ocjenjuješ glazbenu scenu u Hrvatskoj i regiji? Imaš li neke preporuke za nas, koji su tvoji favoriti trenutno?

FANI: Mislim da je svima jasno da nas Srbija šiša u pristupu karijeri, broju zvijezda mlađe generacije (ispod 40 godina), produkciji… No, nisam uopće u beznađu što se tiče hrvatske scene, naravno da ima glazbenika koji mi se sviđaju, kao i korektiva koji su usmjereni na pozitivne promjene. Što se tiče preporuka, volim energiju i radove Bojane Vunturišević (bilo za sebe ili za druge), Lockroom kida produkciju, Tiborove solo stvari su mi super…

KVART: Na KVART, a u sklopu WMN Amplified projekta, dolaze nam glazbenice iz cijele regije: Tam (Srbija), Dina Jashari (Sjeverna Makedonija) i LAV (Slovenija). Reci nam zašto si odabrala da baš te glazbenice sviraju u Varaždinu? 

FANI: Bilo nam je važno da su to kantautorice koje su stilski različite, koje pokrivaju različita područja regije te koje će kvalitetno doprinijeti i panel raspravama, uz to što će imati super glazbene nastupe. Super nam je i to što će svima to biti prvi nastup u Varaždinu. Slovensku kantautoricu nismo sami “skautali”, dovodi nam je partnerska organizacija MIKK iz Murske Sobote, veselimo se upoznati je uživo.

KVART: Na naše veliko zadovoljstvo, na KVART-u ćeš prvi put svirati i ti. Nastup pred domaćom publikom – opiši kakve se to emocije vrte u glavi glazbenika u takvim trenucima?

FANI: Nastup na KVART-u bit će moj prvi festivalski nastup! Istovremeno me to jako veseli, ali me malo i boli trbuh što će vatreno krštenje biti pred domaćom publikom.

KVART: Nedavno si se odlučila 100% posvetiti glazbenoj karijeri. Kako su tvoji roditelji reagirali na tvoju odluku (znamo da roditelji uvijek jako jako brinu za svoju djecu)?

FANI: Zapravo sam odlučila posvetiti se radu u području kulture, autorska glazba je “samo” veeeeliki dio toga. Na neko vrijeme sam se oprostila s logopedskom strukom, sada sam full-time šefica samoj sebi što mi daje slobodu da biram svoj suradnički tim, radim u međunarodnom okruženju i stvaram projekte koji me vesele. Putem otkrivam i brojne izazove u svijetu samozaposlenih, ali dokle god mi to pruža smisao i zadovoljstvo, guram dalje.

KVART: Nedavno si izbacila van singl “Metak”. Koji su neki planovi za budućnost? Možeš li nam nešto više otkriti?

FANI: Kao Fani Solomun, radim marljivo na novim singlovima i sastavljam bend za live nastupe jer je sve više poziva, što me jako veseli. Kroz Favelu razvijamo nove projekte u području glazbe i kazališta. Dotad, svi koji niste, poslušajte “Metak” i naučite tekst, jer bude li na KVART-u neugodne tišine kad usmjerim mikrofon u publiku… 😛

KVART: I za kraj, što nam spremaš za nastup?

FANI: Spremam mali bend velikog zvuka! <3