Dvije umjetnice, Irena Boćkai i Ana Katulić, osmislile su pop-up projekt koji povezuje kulturu i umjetnost s područjima ekološkog društvenog djelovanja i novih tehnologija. Riječ je o Muzeju odbačenih predmeta koji u prosincu stiže u Varaždin!

Što je Muzej odbačenih predmeta?

Nakon Knina, Velike Gorice, Zlarina i Krapine, Muzej odbačenih predmeta koji su osmislile autorice Irena Boćkai i Ana Katulić, stiže i u Varaždin. Riječ je o pop up projektu u kojem mogu sudjelovati svi zainteresirani građani i građanke.

Muzej odbačenih predmeta je interdisciplinarni projekt velikogoričkog obrta Plartorma i zagrebačke udruge Trećeprostor kojim se nastoji povezati kulturu i umjetnost s područjima ekološkog društvenog djelovanja i novih tehnologija. Riječ je o virtualnom muzeju onih predmeta koje su za pojedince izgubile vrijednost zbog čega su pretvorene u smeće, a autorice im, kroz umjetnost i izvedbu, pokušavaju dati novu vrijednost. Muzej odbačenih predmeta dolazi u Varaždin na poziv Udruge mladih V.U.K., a funkcionira na način da jedan dan u odabranom gradu radi privremeni ured za zaprimanje odbačenih predmeta. Isti dan navečer održana je izložba uz performans u sklopu koje posjetitelji udomljuju predmete koji im se svide. Na taj se način uključuje i lokalno stanovništvo te stvara cjelodnevni kulturni sadržaj u odabranome gradu.

“Cilj projekta je uspostavljanje i afirmiranje nove umjetničke prakse i nove publike u kulturi, povezivanjem kulturnih sadržaja, ekološkog društvenog djelovanja i novih tehnologija. Pojedinac iz uloge pasivnog promatrača/korisnika/konzumenta kulturnog sadržaja postaje aktivni sudionik u kulturnom procesu, u ovom slučaju izlagač ili udomitelj“, ističu autorice.

U P4 – centru za mlade i nezavisnu kulturu pop-up ured, izložba i performans

Muzej odbačenih predmeta će u Varaždinu u subotu, 5. prosinca biti smješten u P4 – centru za mlade i nezavisnu kulturu. Autorice Irena Boćkai i Ana Katulić će pop-up ured za zaprimanje odbačenih predmeta otvoriti od 9 do 17 sati. U tom vremenu zainteresirani i zainteresirane imat će priliku donositi predmete koje su odlučili odbaciti, nakon čega će ih autorice fotografirati i pripremiti za izložbu. U 20 sati bit će otvorena izložba prikupljenih predmeta te popratni umjetnički performans i diskucija, a u sklopu koje će publika izložbene primjerke moći i udomiti.

 „Ovim putem pozivamo sve zainteresirane da u subotu, 5. prosinca donesu jedan predmet koji su odlučili odbaciti, koji je za njih izgubio vrijednost, mi ćemo ga zaprimiti i postaviti u sklopu izložbe, a građani koji će doći na izložbu i izvedbu imat će mogućnost ponuđene predmete udomiti i ponijeti kućama. Bez brige, predmete ćemo dezinficirati i očistiti tako da nema straha od virusa“, govore autorice projekta.

REZERVACIJA MJESTA ZA OTVORENJE MUZEJA I PERFORMANS: KLIKNI 

Inače, sredstva za projekt osiguralo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske u sklopu programa Razvoja publike u kulturi, a izvedba u varaždinskom P4 bit će održana u suradnji s Udrugom mladih V.U.K.

Predmeti će biti objavljeni i u virtualnom Muzeju na www.mop.show gdje već sada možete pogledati neke od predmeta koji još uvijek traže svoje vlasnike.