Muzej odbačenih predmeta gostovao je na poziv Udruge mladih V.U.K. u subotu, 5. prosinca u P4 – centru za mlade i nezavisnu kulturu u Varaždinu. Riječ je o interdisiplinarnom projetu dviju autorica Irene Boćkai i Ane Katulić kojim pokušavaju spojiti kulturu, umjetnost, ekologiju, održivost i nove tehnologije. U Varaždinu je prikupljeno ukupno 14 predmeta koji, naravno, dolaze sa svojom pričom. Fotkao ih je za nas Dino Cafuk. Upoznajte ih!

 

  1. “Ogrlica”

materijal: metal, tkanina

Ovaj komad nakita dobila sam na poklon još u 8. razredu osnovne škole. Uskoro slavim 34. rođendan, a ogrlicu sam nosila svega dvaput od kad sam je dobila. Svih ovih godina ona nalazi svoje mjesto u nekim od mojih ladica, ali njezina funkcija nije ležanje na dnu kakve ladice, zar ne?

Irena B.

2. „Usisivač“ – UDOMLJEN

materijal: metal, konop, plastika

Ovaj usisivač nabavio sam na buvljaku. To je njemačka proizvodnja, a odlučio sam ga donijeti u Muzej jer još uvijek radi i mislim da bi mogao koristiti nekome.

Josip Joka Martinčević

3. „A la damin gambit“ – UDOMLJEN

 materijal: drvo, plastika, metal

Mene osobno zanima ponovna uporaba predmeta, reuse koncept, obnavljanje starih predmeta i stavljanje u ponovnu funkciju. U Mariboru postoji ropotarnica, skladište odbačenih predmeta koji se obnavljaju i stavljaju se u ponovno uporabu, zaokružuje se taj ciklus. To je zanatska priča, a ima i komercijalnu vrijednost. U šahu u Varaždinu sam 40 godina, a ovakvi su satovi nekoć (80-ih i 90-ih godina) bili osnovni rekvizit za mjerenje vremena u partiji šaha. Oni za to mogu poslužiti i danas, ali zbog praktičnosti su ih zamijenili digitalni satovi. Malo su passe ovi satovi koji nisu digitalni. Sat je poluispravan. Takve mehaničke satove viđamo u scenama svjetski popularne serije Damin gambit (Queens Gambit) pa se ja i Šahovsko društvo Varaždin nadamo da će ovaj sat nekome uljepšati ambijent i potaknuti ga da odigra koju partiju šaha.

Miljenko Kelemen

4. „Slavonski galeb“ – UDOMLJEN

materijal: drvo, metal

Doletio je do mene iz Slavonije prije jedno dvije godine. Napravio je veliki nered i rado bih da se strovalio u Kopačkom ritu. Ne želim ga više gledati i želim mu neka leti dalje. Ja više volim pingvine. Oni se vežu za cijeli život.

S.C.

5. „Ukradene“

materijal: plastika

Priznajem. Ukrala sam ove sunčane naočale dok sam ispijala pivo u Močvari. Ostale su nekome na stolu i ja sam ih nonšalantno i bez puno pardona pospremila u torbu, kao da su oduvijek moje. Svidjele su mi se jer su stakla sjajna. Na žalost, ispostavilo se da su mi premale. Ili su dječje ili su za nekog s manjom glavom. Izgleda da mi se krađa na kraju obila o glavu.

Ana

6.  “Školska uspomena”

Nema tu puno filozofije. Uspomena na lude i bezbrižne dane zapisane na razrednoj majici. Dugo vremena sam ju čuvao, sad sam ju odlučio pokloniti dalje.

7. „Massai koji je čuvao plažu“

materijal: karbonatne mineralne sirovine (Kalcijev karbonat CaCO3)

Otok je čudan i nepouzdan. Oblaci djeluju kao da nebo kasni na bitan sastanak. Skupila sam bijele školjke, ocean azurne boje ih, uvjeren da može sve, povremeno ispljune, pa padnu umorne na tlo i zalegnu u alge. Massai na zadatku čuvara, odlazi iz vidokruga. Nešto kasnije visoki mladić koji tvrdi da se zove Michael Jordan gleda me ravno u oči i kaže “First I kill you, then I go to jail.”

Možda je istina da se samo šalio ali strah od smrti bio je stvaran. Kada vidim ove školjke sjetim se toga, pa ih više ne želim.

L.L.

8. „Ginko“ – UDOMLJEN

materijal: biljka, sadnica

Sadnice ginka dijelili smo na vjenčanju gostima, za poklon. Kako je bilo više sadnica nego gostiju ovaj je Ginko ostao bez doma. Malo se sasušio i treba mu njega. Voljeli bi smo da mu netko udahne novi život, zasadi ga, te da iz ove male sadnice naraste veliko drvo u kojem će živjeti ptičice.

Morana i Matija

9. „Fotić“ – UDOMLJEN

materijal: plastika

Fotić smo kupile sestra i ja misleći da je podvodan, a kako bi poslužio za koju zajedničku fotku kao uspomena na zajedničko ljetovanje u Puli. Kada smo ga kupile i pročitale uputstva shvatile smo kako je taj Fotić za jednokratnu uporabu, ali ne i vodootporan stoga smo se razočarale jer je propala naša ideja o ludim podvodnim fotkama. Tako je taj naš Kodakov jednokratni Fotić izgubio vrijednost jer nije vodootporan ali nadam se da će možda nekome baš taj jednokratni Fotić dobro doći i da će ipak netko u njemu pronaći vrijednost koju traži.

Lucija Boćkai

10. „Nina“ – UDOMLJENA

materijal: tkanina, plastika

Nina je dobivena u zamjenu za dječji pištolj prije nekih deset godina i pošto je večer bila takvog karaktera kakva je bila, uopće se ne sjećam kako je došla do mene. Volio bih da je netko udomi jer jako dobra prijateljica i zna jako dobro čuvati tajne.

Mitz

11. „Dvije narukvice“ – UDOMLJENE

materijal: koža, plastika

Narukvice sam dobila zbog značajne donacije djeci u Africi putem zaklade „Mali dom“. Želja mi je nekog potaknuti na doniranje.

S.C.

12. „Baksuz štap“ – UDOMLJEN

Ovaj štap za ribolov može se nazvati baksuz štap. Za mene je bio baksuz jer mi nikada nije donio nikakav ulov, ili bih samo nešto sitno ulovio. Svaki put kad bih uzeo ovaj štap, ne bih imao nikakve sreće s ulovom. Nadam se da nekome drugome može poslužiti i možda ipak donijeti sreću.

Niksa

13. „Stolnjak“

materijal: tkanina

Ovo je jako star, ali vrlo očuvani stoljnjak. Rađen je za jednu osobu. Na njemu su i njezini inicijali. Ta osoba meni nema više neku vrijednost i zato odbacujem taj predmet. Ne želim ga baciti jer ima veliku vrijednost jer ga je radila jedna vrlo vrijedna žena.

S.C.

14. „Kapa iz Grada sunca“ – UDOMLJENA

materijal: tkanina, plastika

Kapa me podsjeća na putovanja, a kako sad ne mogu putovati dajem ovu kapu koju sam kupio u Marseilleu prije dvije godine. Nadam se da će nekoj drugoj osobi donijeti više sreće s putovanjima.

Nino