KVART je glazbeni festival u centru Varaždina koji ove godine slavi svoj 5. rođendan! KVART je 100% lokalna priča izgrađena na entuzijazmu organizatora i želji da se u Varaždinu dogodi urbaniji festivalski moment na kojem gostuju najaktualnija glazbena imena i razgovara se o glazbenoj industriji općenito.

 KVART se održava od 22. do 24. lipnja i to na dvije lokacije: u gradskom Kinu Gaj (Korzo) i P4 dvorištu (Preradovićeva 4). Ulaznice su dostupne online na core-event.co, a fizičke na svim Tisak prodajnim mjestima u Hrvatskoj, Dirty Old Shopu i Rockmark knjižari u Zagrebu. 

 Kaj ima ove godine u KVART-u?

U gradskom Kinu Gaj otvorit ćemo KVART kako i priliči petom rođendanu – Neon Carpetu, na kojem će se gosti, prijatelji i posjetitelja festivala moći pofotkati u svojem najboljem izdanju, a kasnije đuskati na partyju otvorenja za sve generacije s beogradskim Yugo.wavom koji će miksati glazbu 70-ih, 80-ih i 90-ih. P4 dvorište postat će pak neonska džungla uređena ludim bojama, lisnato-džunglastim oblicima i instalacijama. Party otvorenja za sve generacije s Yugo.wavom na rasporedu je u četvrtak, 22. lipnja od 22:00 u Kinu Gaj!

 P4 dvorište mjesto je gdje se održavaju svi koncerti, a bit će tu i Glitter Stationa, Beer Pong Turnira, Chill Zone, Media Bootha, Photo DIY, TikTok radionice s Tomislavom Raškovićem, Silent Partyja, Karaoka, Aftera i još pokoje iznanđenje. Ovo je KVART line-up: 2kitice, Bore Balboa, Ružno Pače, Dino Blunt, Luzeri, Sjena, Tay-Lah, Yugo.wav i dr. 


Bore Balboa

 Gospodin hip-hop scene u Hrvata, kako mu glazbeni znalci tepaju, rado je viđen i slušan gost, a sada bi već mogli reći i – domaćin KVART festivala. Da, Bore Balboa je na svom prvom gostovanju na KVART-u (zasluženo) dobio povelik broj simpatizera i fanova na sjeveru Hrvatske. A kako i ne bi kad je omiljeni ujac nepresušan izvor mudrosti, znanja i referenci iz svakojakih (ne)znanstvenih i pop-culture područja koja rado dijeli kroz svoje stihove. Uz to, Bore ima odličan odnos i komunikaciju sa svojom publikom. Podržali smo ga na početku karijere, a sada je red da ga supportamo na KVART-u i u ovom glazbenom uzletu koji mu se dešava. Tko ne zna tko je Bore Balboa, preporučamo da posluša barem njegove albume Mercedes City (2017.) i  Ivan (2021.). 

 

2kitice

 Džoni Paranoja i Iggy Biznis su 2kitice. A 2kitice navodno rade neozbiljnu glazbu za ozbiljne ljude. Ili je obrnuto? Ne zna se točan odgovor, ali zna se da te čeka dobar uvod u ljetni đir s hitovima “Idemo na Bol”, “Pripreme za Zrće”, “Izgaranje na obali”, “Sve je ok”. Nemoj ih propustiti prvi put u varaždinskom KVART-u. 

 

Ružno Pače

 Kažu da je Ružno Pače prvi počeo eksperimentirati s pop-punk i emo zvukom s početka ovog stoljeća. Vjerojatno je to točna informacija, ali ono što zagrebački glazbenik kaže je to da ne želi pop-punk oživjeti, nego ga isfurati drugačije – u kombinaciji s elektroničkom glazbom! Debitantski album “Hentai, Spid & Emo Pank!” izdao je 2020. godine. Ružno Pače prati osebujan vizualni moment – sve grafike za pjesme, covere albuma, spotove osmišljava sam. 

 

 Dino Blunt

S njim smo (od)rasli, a sada Dino Blunt dolazi na KVART festival kao malo jači igrač hrvatske trap scene, s modernim soundom i vizualom. Čekaju te hitovi “Frula mira”, “Nina”, “Bebica”, ali i stvari s novog albuma “Bigger Than Us” koji je izašao na početku godine. Ima da grmi u KVART-u.

 

Sjena

 Princ Vampirsky je Sjena! Mladi glazbenik, podrijetlom iz Metkovića, na sceni se prvi put pojavio 2019. godine s emo trapom. Danas mu je baza Zagreb gdje stvara glazbu pod utjecajem američkog zvuka, rage-a i eksperimentira miksanjem različitih podžanrova bliskih trapu. Album Princ Vampirsky objavio je 2022. godine, a devet pjesama na albumu puno je mračnih motiva i misterije. 

 

Luzeri 

Zagrebački pop-punk duo Luzeri su Goca Rip i Dipsi. Zvukom podsjećaju na rane 2000-te uz dodatak moderne produkcije, a koriste tematiku iz početka novog tisućljeća u svrhu revivala pop punka. Projekt je odmak od trap zvuka kojem su članovi grupe inače posvećeni u svojim matičnim grupama, Kukusu (Goca Rip) i Buntai-u (Dipsi). 

Tay-Lah

 Tay-Lah je novije ime na glazbenoj sceni. Kaže da je već od djetinjstva bilo jasno da će krenuti u glazbene vode (mama joj je pjevala u zboru, a tata bio DJ). A bila je okružena balkanskom glazbom i afričkim ritmovima. Možda je tu važno ubaciti da je Tay-Lah Austrijanka s hrvatskim i nigerijskim korijenima. Nas je privukao njezin zanimljiv sound u kojem se može naći afrobeata, reggaetona i R&B-a. Podrži nove izvođače u KVART-u. 

 

Yugo.wav

Yugo.wav poznat je po miksanju disco i synth zvukova 60-ih, 70-ih i 80-ih godina prošloga stoljeća s ovih prostora. Sve će biti popraćeno video projekcijama starih reklama, spotova, filmova i serija. Ta kombinacija katapultirat će te u trenu u neka romantičnija vremena. Godine su samo broj na KVART plesnjaku, zato na vrijeme osiguraj svoju ulaznicu za događaj sezone! Starije od 60 godina častimo besplatnim upadom na ulazu. Đuskalica je zagarantirana. Party otvorenja s Yugo.wav za sve generacije na rasporedu je u četvrtak, 22. lipnja od 22:00 u Kinu Gaj!

I to nije sve!

MP4 je program koji u svom drugom izdanju potiče autorsko glazbeno stvaralaštvo na sjeveru Hrvatske. Odabrali smo 6 izvođača koji će svirati na KVART festivalu: Electric Purge, Pokle, Jabadera, Lil Frenky, Noa i Grof Rifula.

          

 

 Kako do ulaznica za KVART festival? 

 U prodaji su regularne ulaznice za KVART festival. Regularne ulaznice po cijeni od samo 20 Eur vrijede za sva tri dana KVART festivala. Online ulaznice dostupne su na web stranici www.core-event.co. Fizičke ulaznice dostupne su na svim Tisak prodajnim mjestima u Hrvatskoj, knjižari Rockmark i Dirty Old Shopu u Zagrebu.

 Putuj vlakom na KVART

 HŽ putnički prijevoz posjetiteljima KVART festivala odobrava 40% popusta na kupnju povratnih karata za 1. i 2. razred redovnih vlakova. Popust će posjetitelji KVART festivala moći koristiti od 22. do 24. lipnja 2023. iz svih kolodvora na prugama unutar RH, kao i iz Slovenije, do kolodvora Varaždin i natrag, na udaljenostima dužim od 25 km. Prilikom kupnje karte dovoljno je naglasiti da putuju na KVART festival u Varaždin, odnosno da predoče festivalsku ulaznicu. Svaku takvu kartu potrebno je na poleđini ovjeriti pečatom organizatora na festivalskom info pultu KVART festivala. Putnik koji nema ovjerenu kartu, plaća razliku do pune cijene.