Izložbom fotografija Vide Dodigović pod nazivom „4 elementa”, varaždinska Vanima privodi kraju četvrtu sezonu programa „Podrum ponedjeljkom“ kroz koji se predstavljaju mladi vizualni umjetnici s područja sjeverne Hrvatske. Izložba će biti otvorena u P4 u ponedjeljak, 6. studenog u 19 sati. Voda, zemlja, zrak i vatra te međusobna povezanost ova četiri elementa koji prožimanjem čine prirodni sklad, tema su i motiv šesnaest fotografija kojima autorica uvodi promatrača u svoj meditativni svijet, nenametljivo ga podsjećajući na važnost povratka prirodi. I kad, predstavljajući svoju izložbu, Vida Dodigović kaže:

„Kako je priroda u konstantnom pokretu i u savršenom skladu, kroz svoje fotografije zaustavljam vrijeme sa željom da ukažem na to koliko je bitno živjeti u sadašnjem trenutku“, iz njenih se riječi gotovo može čuti odjek misli zen mudraca iz daleke prošlosti koji su svijet doživljavali u totalitetu trenutka. Ne govori li upravo o tome poznati britanski umjetnik David Hockney kad se u svojoj kasnoj fazi posvećuje pejzažima, spominjući beskrajnu inspiraciju i radost koju nalazi u prirodi, ističući kako je važno stvarno”?

Hockneya ne spominjemo slučajno, jer je poznato da je ovaj sjajni slikar i sinestet, a sinestezija se kao neuropsihološki fenomen koji doživljavaju određene osobe javlja upravo kod mnogih kreativnih osoba. Riječ je o svojevrsnom prožimanju, odnosno “ujedinjenju osjetila“, pa tako primjerice sinestet uz zvučne podražaje, može imati vizualna iskustva poput boja ili oblika. Moguće je i obrnuto, vizualni podražaji izazivaju zvučna ili mirisna iskustva. I kad Vida Dodigović, koja je po vokaciji glazbenik, u svojoj biografiji navodi kako je „od uvijek provodila mnogo vremena u prirodi, promatrala, njušila i osluškivala“, njene fotografije u kojima priča o savršenom skladu četiri elementa dobivaju dodatnu dimenziju koju donosi sinestetsko iskustvo postajući neobičan, no istovremeno i skladan spoj zvuka,  boje i mirisa.

Srećko Lebinec

Vida Dodigović je rođena u Varaždinu, gdje je završila Osnovnu i Srednju glazbenu školu za gitaru i solo pjevanje. Nakon prve godine studija informatike u Puli, više od tri godine putovala je velikim dijelom Europe te Egiptom i Izraelom. Sudjelovala je na mnogim „Uličnim festivalima”, i u raznim radionicama. Iako je njezin poziv i najveća strast glazba, fotografija također predstavlja velik dio njenog života. Kako je priroda u konstantnom pokretu i u savršenom skladu, kroz svoje fotografije zaustavlja vrijeme sa željom da ukaže na to koliko je bitno živjeti u sadašnjem trenutku.