U ponedjeljak, 18. siječnja s početkom u 19 sati u Centru za mlade i nezavisnu kulturu – P4 biti otvorena skupna izložba na kojoj će dio svojih radova još jednom izložiti autorice i autori koji su izlagali u 2023. godini kroz Vanimin program “Podrum ponedjeljkom”.

U relativno kratkom vremenskom razdoblju od nepune četiri godine, varaždinski Filmsko-kreativni studio VANIMA je organizirajući program “Podrum ponedjeljkom” priredio 64 izložbe mladih afirmiranih, ali i neafirmiranih umjetnika, kao i nekoliko već etabliranih autora, pretvorivši tako preuređeni podrum Centra P4 u Preradovićevoj ulici u zanimljivu galeriju i respektabilan izlagački prostor. U protekle četiri sezone (od 2020. do kraja 2023. godine), svoje je radove predstavilo preko 30 autora kroz 28 izložbi odabranih putem Vaniminog javnog poziva „Podrum ponedjeljkom“. Istovremeno, Vanima je u suradnji s drugim udrugama i autorskim skupinama priredila 13 izložbi, zatim 4
izložbena programa u suradnji s VAFI&RAFI – internacionalnim festivalom animiranog filma djece i mladih, 3 u suradnji s MOP festivalom multimedije, 3 izložbe u sklopu Škole medijske kulture “dr. Ante Peterlić”, jednu spomen i dvije obljetničke izložbe, 3 skupne izložbe grupe likovne kulture za djecu, 11 izložbi renomiranih autora, te jednu međunarodnu izložbu. O interesu publike dovoljno govori i podatak da je ove Vanimine programe pratilo preko 3500 posjetitelja.

Na javni poziv “Podrum ponedjeljkom” prošle se godine prijavilo više mladih autora s područja Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske   i Koprivničko-križevačke županije, a selekcijska komisija odabrala je najkvalitetnije prijave. Podsjetimo, prošle su godine izlagali Vida Dodigović, Toni Čakmazović, Jasmina Jakopanec, Ana Lukina, Ivana Mikulčić, Dominik Sever, Jelena Turščak Milić i Dominik Višnjić, a ova će skupna izložba biti prilika za prisjećanje na radove koje su ovi mladi umjetnici u okviru „Podruma ponedjeljkom“ izlagali 2023. godine.

Četvrtu sezonu programa „Podrum ponedjeljkom“ osim izložbi autora odabranih u okviru javnog poziva, obilježilo je i nekoliko neobično zanimljivih likovnih događanja što su izazvala veliko zanimanje varaždinske publike. Ukupno je ove sezone priređeno 20 izložbi. Recimo na kraju da Vanima  „Podrum ponedjeljkom“ organizira uz potporu grada Varaždina i Ministarstva kulture i medija, a nakon natječaja što će uskoro biti objavljen kreće i 5. sezona koja će sasvim sigurno pridonijeti obogaćivanju kulturnog i izložbenog programa u gradu.