Pomalo neuobičajena, ali zanimljiva izložba očekuje posjetitelje u ponedjeljak, 26. travnja u P4 – centru za mlade i nezavisnu kulturu i to u organizaciji Filmsko-kreativnog studija VANIMA i Ogranka Matice hrvatske Varaždin. 

Riječ je o  spomen izložbi grafika i gvaševa Aleksandrine Pascuttini, varaždinske umjetnice i grafičarke koja je preminula prošle godine. Njezini radovi, mahom grafike nastale šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga stoljeća, svojom likovnom svježinom, snagom pokreta i ritmom su iznadprosječni što potvrđuju i hrvatski likovni krugovi. Zanimljivost je ta što su radove koji će biti izloženi u P4, nakon umjetničine smrti na tavanu obiteljske kuće pronašli nećak i nećakinja te djela Aleksandrine Pascuttini otrgnuli od zaborava.

Aleksandrina Pascuttini rođena je u Varaždinu 1938. godine. Nakon Gimnazije u Varaždinu, pohađala je Likovnu akademiju u Beogradu gdje je 1966. godine i diplomirala. Postdiplomski studij, smjer grafika završila je 1968. godine. Cijenjena mlada grafičarka, članica tzv. Beogradskog grafičkog kruga, izlagala je na više izložbi, a za jednu je svoju grafiku svojevremeno dobila i Oktobarsku nagradu. Odlaskom na dvogodišnju specijalizaciju u Düsseldorf, a prilikom svog boravka u Njemačkoj pridružila se bratu, poznatom hrvatskom dirigentu Krešimiru Pascuttiniju koji je tada dirigirao filharmonijom u Ulmu. Svoje je grafike predstavila i na nekoliko izložbi u Njemačkoj. Ranih sedamdesetih godina prošlog stoljeća zauvijek napušta slikarstvo i grafiku i prestaje se ozbiljno baviti likovnom umjetnošću, uz koju ju veže tek povremeni pedagoški rad. Kako Aleksandrina ne bi živjela tek u sjećanjima dijela svoje obitelji i poznanika kojih je danas sve manje, organizatori su odlučili ispraviti tu nepravdu i upriličiti joj spomen izložbu.

Time nakon kratke stanke VANIMA nastavlja program Podrum ponedjeljkom. Neformalno otvorenje bit će održano u ponedjeljak, 26. travnja od 19 sati.

Izložba će biti dostupna zainteresiranoj javnosti do 8. svibnja i to radnim danom od 10 do 14 sati uz pridržavanje epidemioloških mjera.