P4 program jesen 2023. donosi brojne mogućnosti, odnosno programe i aktivnosti namijenjene mladima, ali i široj publici, i to ponajprije na području kulture i kreativnih industrija te osobnom razvoju. P4 program podijeljen je u tri programska pravca: Kultura, Radionica, Dokolica.

KULTURA

Promocija novog romana Varaždinca Igora Ivka 22. rujna 

Suprotstavljajući mladenački idealizam oličen u studentskoj blokadi sveučilišta diljem Hrvatske i kasniji život tih istih mladih buntovnih ljudi, sada emigranata u svojstvu nekvalificirane radne snage u Njemačkoj, nakon uspješne i nagrađivane zbirke priče “Nepovredivo mjesto” Igor Ivko donosi nam još jedno svoje majstorsko djelo. U petak, 22. rujna od 19 sati u P4 – centru za mlade i nezavisnu kulturu bit će održana varaždinska promocija romana “Početnici” Igora Ivka. Uz autora, knjigu će predstaviti književni kritičar Ivan Tomašić, a razgovor će moderirati novinar Filip Kušter.

 

<<KVART na brzaka>> 14. listopada

P4 – centar za mlade i nezavisnu kulturu svojim glazbenim programom postao je prepoznatljivo mjesto za dobre koncerte u Varaždinu, ali i na razini cijele Hrvatske, a u kojem gostuju neka od jačih imena hrvatske glazbene scene (i šire). Nakon KVART festivala, P4 organizira koncertni dan <<KVART na brzaka>> s Miach, Baksom i Pekijem, ali i izvođačima varaždinskog novog trap/hip-hop/rap vala: Lil Frenky, D.B. Bare i Christopher Paol, Noa i Neno. Ulaznice su dostupne na www.core-event.co (online) i u svim Tisak Media trgovinama u Hrvatskoj (fizičke).

 

Teatar u P4 (TP4)

I ove sezone donosi relevantne kazališne predstave namijenjene (mladoj) publici. U novoj TP4 sezoni na sceni Gllugl gostovat će dvije predstave: “Sloboština Barbie” zagrebačkog KunstTeatra na rasporedu je 11. studenog, dok će predstava “5% oceana” varaždinske Umjetničke organizacije Favela igrati 25. studenog.

Predstava „Sloboština Barbie“ rađena je prema istoimenom romanu Maše Kolanović, a prati ratnu svakodnevicu osnovnoškolaca u njihovom tranzitu iz sigurnosti i stabilnosti djetinjstva u svijet odgovornosti i nesigurnosti odraslih. Iako rata ima samo u odjecima, ta svakodnevica osjeća se u otkrivanju podruma, otkazivanju nastave, obvezi igranja s djecom izbjeglicama i njihovim bebama ćelavicama, dok se pravi smisao života nazire u posjedovanju originalne Mattelove Barbie. Na sceni nema djece, ali djece ima u odraslima na sceni. Tročlana vokalno-instrumentalna skupina (Maja Kovač, Damir Klemenić i Amanda Prenkaj) vodi nas vlastitim odrastanjem u koji rat sebično prodire. Na svom koncertu sviraju set direktno inspiriran iskustvima iz sloboštinskog nebodera – od čekanja zadnje epizode Twin Peaksa, Eurosonga, Dinastije, zračnih uzbuna i pada „zida zvuka“. Autorice adaptacije, te redateljica i dramaturginja su Natalija Manojlović i Ivana Vuković. 

Karla JurićFoto: Karla Jurić

Predstava “5% oceana” prati intiman odnos dvoje mladih Luke i Marine (Deni Sanković i Hana Kunić), publici ispričan kroz sinergiju poezije, glume i glazbe (Mia Maltar, Oliver Potočnik, Fani Solomun, Hrvoje Šenjug). Predstava je nastala prema zbirci pjesama Rika, čija je autorica varaždinska spisateljica, glumica i lutkarica Hana Kunić. Kroz predstavu se istražuju uvijek aktualni životni ekstremi: početak i kraj, ostanak i odlazak, tišina i vrisak. Je li svaki kraj istovremeno neki drugi početak? Nije li svako odlaženje neko drugo dolaženje? Koliko se toga neistraženog krije ispod površine svake osobe? Jer, znanstveno je dokazano da 95% oceana još uvijek nije istraženo.

Foto: Monika Rusak

 

RADIONICA 

QP4 (Queer u P4) program je namijenjen LGBTQ mladima. Nakon višegodišnjeg djelovanja, QP4 stvorio je pravu zajednicu i safe space za LGBTQ mlade u Varaždinu i šire, a organizirali su i prvi LGBTQ party u Varaždinu.  Osim druženja i filmskih večeri, program nudi i stručna savjetovanja (mentalno zdravlje i općenito zdravstveno savjetovanje). Program koji vodi Lea Labaš održava se utorkom od 20 sati.

Foto: Dino Cafuk

Plesna sekcija P4, umjetničkog imena “Mantra”, trenutno broji 15-ak djevojaka koje redovito treniraju ples pod vodstvom Maje Kućar. Iza sebe imaju nekoliko zapaženih nastupa u Varaždinu, a možete ih vidjeti i u glazbenim spotovima. Plesna sekcija P4 uvijek je otvorena za nove članice i članove, a zainteresirani ih mogu pronaći svakog utorka i petka od 20 sati na probama u P4 podrumu. Plesat ćete heels, hip-hop i svašta nešto što vama i Maji padne na pamet. 

Foto: Anea Mamić

DOKOLICA 

DOKOLICA je programski pravac usmjeren na provođenje slobodnog vremena i informiranje, odnosno savjetovanje mladih. Već sad, između ostalog, možemo najaviti Halloween party 31. listopada u P4 podrumu.

Time to Move kampanja

P4 i Udruga mladih V.U.K. kao članovi Eurodesk mreže sudjeluju u mjesecu listopadu u velikoj europskoj kampanji Time to Move u sklopu koje organiziraju informativne aktivnosti o školovanju, volontiranju ili putovanju na području Hrvatske i Europe. Tijekom Time to Move kampanje u mjesecu listopadu bit će organiziran Time to Move kviz te filmska večer s info razgovorom. Detaljnije informacije bit će dostupne uskoro na www.pecetri.com te na službenoj web stranici kampanje www.timetomove.info.