Uoči superizborne 2024. godine, Gong će u prostoru P4 u subotu, 25. studenog održati radionicu na temu ,,Navigiranje morem informacija – Medijska pismenost 21. stoljeća”.

Cilj radionice je potaknuti građane i građanke na odgovornije, informiranije i aktivnije korištenje interneta i medijskog sadržaja. Kroz četiri sesije će se građanima i građankama pružiti znanja, vještine i alati s kojima će bolje razumjeti važnost medijske pismenosti te praktične načine njezine primjene.

Obrađujući teme medijske pismenosti, aktivne političke participacije, važnosti informiranja i uočavanja dezinformacija, sudionici_e će steći praktične vještine kritičke evaluacije informacija, efikasnijeg navigiranja društvenim mrežama, sposobnost donošenja odgovornijih odluka vezanih za sadržaj s kojim stupe u kontakt te otpornost prema neprovjerenim informacijama.

Opremljeni_e s ovim vještinama, polaznici_e radionice će postati čimbenik pozitivne promjene javne sfere i podizanje kvalitete digitalnog diskursa.

Gong će nakon prijava odraditi selekcijski postupak i detalje radionice podijeliti sa odabranim sudionicima_ama. Program, kao i osvježenja tijekom treninga, su besplatni za sudionike_ce.

Kako se prijaviti na radionicu?

Na radionicu se možete prijaviti do 21. studenog putem prijavnog obrasca, dostupnog OVDJE.

Broj mjesta je ograničen, tako da svoju prijavu pošaljite što prije!

 

Raspored radionice pronađite u nastavku:

10.00 – 10.15 Dolazak, upisivanje na potpisne liste

10.15 – 11.15 Sesija 1 – Kvalitetni mediji i informirani građani – kako zajedno doprinose demokraciji?

11.15 – 11.30 Pauza

11.30 – 12.30 Sesija 2 – Informiranje u digitalnom dobu – Društvene mreže, dezinformacije, AI alati i kakofonija informacija

12.30 – 13.30 Ručak i pauza

13.30 – 14.30 Sesija 3 – Medijski i politički pismeni – Što kao građani možemo učiniti?

14.30 – 14.45 Pauza

14.45 – 15.45 Sesija 4 – Primjena medijske i političke pismenosti u kontekstu nadolazećih izbora 2024. godine

15.45 – 16.00 Evaluacija radionice

Radionicu će izvoditi Matej Mikašinović-Komšo, Gongov stručnjak za digitalne alate  i Milica Bogdanović, Gongova koordinatorica edukativnih aktivnosti.

Ova radionica organizira se u okviru Adria Digital Media Observatory (ADMO). ADMO je multidisciplinarni centar za provjeru točnosti i istraživanje dezinformacijskih narativa u digitalnom okruženju, promoviranje i edukaciju o medijskoj i digitalnoj pismenosti – kako građana i građanki, tako i novinara i novinarki, kao i sudjelovanje u zagovaranju i implementiranju javnih politika od EU do nacionalne razine.

Hrvatsko-slovenski hub smješten je na Sveučilištu u Dubrovniku (UNIDU), dok u njegovom radu sudjeluju: Fakultet političkih znanosti u Zagrebu (FPZG), Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER), Filozofski fakultet u Zagrebu (FFZG), Gong, N1 Televizija, Agence France Presse (AFP), Oštro i XWiki.