Dokolica se često spominje kao „besposlica“, a to je ono što su mladi stavili visoko na ljestvici potreba – odmak od konstantnih zadataka, uloga, „moranja“. Pečetri gleda na „besposličarenje“ kao priliku za henganje, igru, za razvoj novih ideja, za odmor mozga, za druženje i networking – ono što nam svima nedostaje nakon digitalnog života uzrokovanog COVID-19.

Putujmo u P4

Serija prezentacija o putovanjima iz prve ruke. Putovanja obogaćuju kako svatko od nas može (i jeftino) putovati. Informiranje o tome kako poduzeti prvi korak i kako se ohrabriti na putovanje. Istraživačko učenje putovanjem. Jednom mjesečno ugostit ćemo pustolova_ku iznenađenja, a svako predavanje bit će upotpunjeno izložbom autorskih fotografija s aktualne destinacije i kratkim, živopisnim opisom
fotografija. Kad god će to biti moguće, autori bi upotpunili program rekvizitima specifičnim za destinaciju – nošnje, suveniri, hrana, piće. Voditeljica programa je Patricia Lacković. Putujmo zajedno s P4 po cijelom svijetu!

RASPORED: petkom, 18-20 sati

16.4. Putoholičari/Iva i Branko Krčmar: Jeftina putovanja, savjeti, destinacije – ODGOĐENO!!!

7.5. Patricia Lacković: Island – zemlja vatre i leda

21.5. Alan Novak: SAD – explicit, 18+

4.6. Patricia Lacković: Brazil

18.6. Martina Jakšić Rodiger: Šri Lanka

2.7. Patricia Lacković: Tajland, Vijetnam, Kambodža

9.7. Maja Dugi: Peru, Kostarika, Nikaragva

16.7. Patricia Lacković: Jordan

 

Radionica pisanja

Okupljanje polaznika_ica koji vole pisati, žele objaviti svoje radove u budućnosti ili su objavljivali svoje radove u prošlosti, te ih naučiti kreativnom razmišljanju. Ideja je stvoriti grupu polaznika_ica koji bi međusobnom suradnjom na radionici naučili kako vrednovati svoj rad, što činiti za postizanje kvalitetnijih tekstova i kako doći do objave vlastitih rukopisa. Voditeljica radionice je Lidija Deduš.

RASPORED: svaki drugi ponedjeljak, 18-20 sati / Prva radionica je 19.4. / PRIJAVA: info@pecetri.com s naznakom “radionica pisanja”

 

Svijet šaha

Grupna i pojedinačna poduka mladih kako da zaigraju i uče (on-line) šah. Cilj je pomoći mladim igračima i igračicama da zaigraju ovu “kraljevsku igru” koja razvija strateško razmišljanje. Znanje nije važno, volja je ono što nam treba kod tebe! Voditelj radionice je Miljenko Kelemen.

RASPORED: svaka druga subota, 16-18 sati / Prva radionica je 24.4. / PRIJAVA: info@pecetri.com s naznakom “Svijet šaha”

 

Dungeons & Dragons

Društvena igra fantazije, imitiranja i pretvaranja koja uključuje storytelling, world-building, igranje uloga i puno više. Ciljevi aktivnosti su socijaliziranje mladih ljudi, poboljšanje društvenih vještina (dijaloška interakcija sa npc-evima (non-player character), međusobni in-game razgovor sa suigračima), poticanje na razmišljanje (smišljanje strategije u borbi, rješavanje zagonetki radi napretka u igri (igra također
uključuje matematiku zbog izračunavanja štete u borbi, ili računanja postotaka radi uspješnosti neke radnje). Voditelj radionice je Tin Kartuš.

RASPORED: svaka druga subota, 13-16 sati / Prvi  D&D susret je 24.4. / PRIJAVA: info@pecetri.com s naznakom “Dungeons&Dragons”

 

4² u P4

Zamišljen je kao zabavni turnir u društvenim igrama i fizičkim aktivnostima u prostorima P4 – centra za mlade i nezavisnu kulturu. Igrači u 4 tima od 4 osobe u različitim igrama prikupljaju bodove kako bi osvojili prvo mjesto. Natječu se za boljitak svoga tima, a zadaća svakog igrača je individualno prikupiti poene za svoj tim ne bi li napredovali i ušli u finale. Cilj programa je vratiti u modu društvene igre te
korisne navike građanskog odgoja – jer osim ovih Olimpijskih igara u P4, za gubitnike slijedi i kazna. Ona uključuje radnu akciju čišćenja zagađenih područja u gradu Varaždinu. Voditelji igara su Brankica Ledinski i Dominik Svetec.

RASPORED: ljetne subote, točni termini bit će objavljeni uskoro! / PRIJAVE: uskoro!

 

Co-workin’ & Hangin’

U 2021. nadamo se da ćemo ostvariti preduvjete da Podrum otvorimo svim mladima na svakodnevno korištenje po nekoliko sati za zajednički rad, podršku u učenju, pisanje zadaće, čekanje javnog prijevoza, razmjenu ideja, druženje i henganje uz svakodnevnu playlistu u P4. Odnosno, nadamo se da će se prostor prilagoditi formi co-workinga i klasičnog henganja uz prepoznatljiv stil i atmosferu P4. Razgovorom s mladim srednjoškolcima, studentima, a i ostalima koji bi koristili besplatan prostor, došli smo do zaključka da im nedostaje prostor za rad, provođenje slobodnog vremena i umrežavanje. Naravno, uz kavu, čaj, kvalitetnu glazbu i ugodan interijer. Osim samog prostora, u ovom je programu predviđeno redovito informiranje o mogućnostima mobilnosti, (samo)zapošljavanja, kako razviti ideju od
0 do 1, itd.

RASPORED: od ponedjeljka do petka, 10-14 sati