Imaš 18 godina i živiš u državi članici EU-a ili zemlji pridruženoj programu Erasmus+? Pripremi se za upoznavanje Europe! Ponosni smo što je DiscoverEU sada dio programa Erasmus+

Što je DiscoverEU?

DiscoverEU jedna je od aktivnosti programa Erasmus+. Omogućuje ti da putuješ Europom i stekneš vrijedna iskustva. Putujući uglavnom vlakom (uz iznimke za sudionike koji žive na otocima ili u udaljenim područjima) otkrit ćeš prekrasne krajolike Europe i raznolikost njezinih gradova. Svake godine održavaju se dva kruga prijava. Odabrani će biti nagrađeni putnim propusnicama.

Osamnaestogodišnjim građanima EU-a ili zemalja pridruženih programu Erasmus+ (Island, Lihtenštajn, Sjeverna Makedonija, Norveška, Srbija i Turska) DiscoverEU nudi mogućnost putovanja na kojem će otkrivati raznolikost Europe, njezinu kulturnu baštinu i povijest i upoznavati ljude iz svih krajeva Europe. Osim toga, mladima pomaže da razviju vještine za cijeli život, kao što su samostalnost, samopouzdanje i otvorenost prema drugim kulturama.

Odabrani sudionici dobit će Europsku iskaznicu za mlade, s popustima na kulturne sadržaje, edukativne i sportske aktivnosti, lokalni prijevoz, smještaj, hranu itd.

Kad se održava sljedeći krug?

Od prvog kruga prijava u lipnju 2018. putnu propusnicu dobilo je više od 200 000 mladih. Sljedeći krug prijava trajat će od srijede 15. ožujka 2023. u 12 sati do srijede 29. ožujka 2023. u 12 sati (podne po srednjoeuropskom vremenu). Na dan otvaranja prijava na stranici će se pojaviti gumb za prijavu.

Za sudjelovanje treba ispuniti sljedeće uvjete:

  • biti rođen/a između 1. srpnja 2004. i 30. lipnja 2005. (uključujući te datume)
  • unijeti točan broj osobne iskaznice, putovnice ili boravišne iskaznice u prijavni obrazac na internetu
  • imati državljanstvo ili boravište* u jednoj od sljedećih zemalja:

– državi članici Europske unije, uključujući prekomorske zemlje i područja ili
– jednoj od zemalja pridruženih programu Erasmus+: Island, Lihtenštajn, Sjeverna Makedonija, Norveška, Srbija i Turska.

Više informacija u Pravilima, odjeljak „2. Uvjeti za sudjelovanje”.

Zatim treba sudjelovati u kvizu (osim onih koji se prijave kao član grupe).

Dobitnici mogu na putu provesti do 30 dana u razdoblju od 15. lipnja 2023. do 30. rujna 2024.

Mladi kojima je teže putovati zbog invaliditeta ili zdravstvenih problema dobit će potrebnu pomoć kako bi mogli sudjelovati. Za više informacija pročitaj odgovor na pitanje C.13.

Još nemaš 18? Bez brige! Prijave su svakog proljeća i jeseni.

Mogu li putovati s prijateljima?

Naravno! To ovisi o tebi. Možeš putovati samostalno ili se udružiti s najviše četvero prijatelja, no i oni moraju ispunjavati navedene uvjete. Oni se također prijavljuju s tvojom šifrom prijave. Za više informacija pročitaj odgovor na pitanja od B.5 do B.11.

Osim toga, možeš isplanirati zajedničko putovanje s drugim putnicima uključenima u DiscoverEU! Dobro mjesto za to je grupa DiscoverEU na FacebookuUključi se i popričaj s drugim sudionicima.

Nacionalne agencije za Erasmus+ odabranim će sudionicima pomoći da se pripreme za putovanje. One organiziraju susrete putnika radi njihova upoznavanja i informiranja.