Nema te nedaće koja će spriječiti da se prva dva modula programa Učionice u P4 održe!

Hrabrih 10-ak sudionika i sudionica došli su u P4 – centar za mlade i nezavisnu kulturu spremni da rade na sebi, svojem znanju dodaju još zeru znanja i razmijene, a što drugo, nego dobra (i loša!) iskustva u produkciji u kulturi. Ono što smo svi zajedno naučili je to da su radnici u kulturnoj produkciji uglavnom radnice. Žene. Tako je i u našem slučaju Učionice u P4. Sudionici_e su uglavnom žene. Ima i dvojica-trojica junaka produkcije u kulturi. Uglavnom, svi su redom iskusni u svojim područjima, organizatori_ce zahtjevnih događaja u kulturi, festivala i manjih projekata. Slike će dodatno dočarati atmosferu, a evo i link s otvorenja! TU JE, KLIKNI.

MODUL 1: Uvod u produkciju

Datum: 21.10.

Voditeljice: menadžerica u kulturi Gorana Barišić Bačelić i producentica Morana Periša

Sudionika_ca:  9

Maskice: na nosu!

Producent_ica ili projekt menadžer_ica podrazumijeva ekstrovertiranu, kreativnu osobu, izuzetnih komunikacijskih i pregovaračkih vještina, business insidera koji u dušu poznaje sve segmente struke i procesa u pojedinoj industriji. Uspješna produkcija u kulturi uvijek je dio (još) veće slike, zaokružuje čitav proces od početne koncepcije preko detaljne tematske i vremenske razrade pojedinih faza i financiranja projekta do konačnog kulturnog proizvoda i njegovog izlaska na tržište na kojem će privući interes ciljane publike. Zvuči komplicirano? I jest pomalo, ali dobra priprema je pola posla, a planiranje je ključna riječ. Tijekom jednodnevne edukacije naučili smo ključne elemente uspješnog projekta u kulturi, uloge producenta_ice i članova projektnog tima, nužna znanja i vještine te recept dobrog produkcijskog plana. Zajedno smo pretresli ideje za nove kulturne projekte i odradili prvi korak prema realizaciji.

 

MODUL 2: Financijsko-pravni aspekti produkcije

Datum: 22.10.

Voditeljice: nezavisna stručnjakinja Ana Mikin i Lara Stolnik iz agencije Selotejp

Sudionika_ca: 9

Maskice: prisutne!

U paralelnoj analizi financijskog planiranja i izrade troškovnika, s jedne strane jednog kulturnog projekta, a s druge korporativnog događanja, radionica je dala pregled specifičnosti svakog od sektora, savjete i upute, kao i uvid u načine financiranja vlastitih projekata, budžetiranje i pregovaranje. Ok, nije bilo tako komplicirano kako možda zvuči. Voditeljice radionice podijelile su s nama svoje Excel tablice (praise them!) prema kojima su sudionici_e morali sastaviti budžet za zadani program ili aktivnost. Puno je tu detalja (uvijek u budžet uračunaj i wc 😀 ), ali uz pomoć Lare i Ane, svima nam je puno jasniji taj proces. Toplo-hladni odnos s tablicama i financijama i dalje kod nekih prisutan. Ohhh! Možda ne zadugo.

 

P.S. 

Podsjeti se što je Učionica u P4. 

Učionica u P4 je edukativni program jačanja kapaciteta kulturnog sektora grada Varaždina, konkretno u području kulturne produkcije, oblikovan prema uzoru na programe Učionice unutar projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, ali i temeljem primjera dobre prakse hrvatskih agencija i organizacija u kulturnom i kreativnom sektoru. Program je namijenjen zaposlenicima_ama organizacija, institucija i ustanova iz Varaždina koji_e djeluju u području kulturne  produkcije, a s ciljem osobnog i profesionalnog razvoja pojedinaca uključenih u programe te jačanja institucija i ustanova. Učionicu u P4 zajednički organiziraju Udruga mladih VUK, Grad Varaždin i EPK Rijeka 2020.