Ako ste jedni od onih koji spajaju produženi vikend (pričamo o onom od 22.-25.6), a nećete na more, a svejedno bi negdje otputovali, a još uvijek niste sasvim sigurni gdje i kako ga provesti – na dobrom ste mjestu! Jer, predstavljamo dijamantić destinaciju kontinentalne Hrvatske – Varaždin! 

Šarmantni gradić na sjeveru Hrvatske od Zagreba je udaljen samo 45 minuta vožnje autom. A želite li se u potpunosti prepustiti avanturističkom duhu, predlažemo vlak kao opciju putovanja. Realno, koliko često imate vremena za home made obroke u vlaku uz zeleno-pitoreskne pejzaže Hrvatskog zagorja i bezbrižne dolce far niente momente putovanja željeznicom? Bit ćete još zadovoljniji kad saznate da imate 40% popusta putovanja Hrvatskim željeznicama do Varaždina ako odlučite posjetiti KVART festival (ali o tome niže u tekstu). Kako do popusta? Saznajte na linku. 

 

A jednom kad ste stigli u Varaždin, ovo je TOP 5 momenata koje trebate doživjeti. Odobrenih od Varaždinaca.  

Popij kavu na Stančiću

Kava nije samo ispijanje toplog napitka. Kava je doživljaj, druženje i, na kraju krajeva, upoznavanje dinamike grada kojeg posjećujete. A Varaždinci vole svoj dan početi i završiti kavom na Stančiću. Preporučamo da na Stančiću (Trg Miljenka Stančića) sjednete na jednu od terasa koje imaju one visoke stolice. Tako ćete imati jasan pogled na sve. S jedne strane na pogled na prošlost Varaždina – dvorac Staroga grada, a s druge strane na budućnost – gradsku svakodnevicu i pozitivan žamor ispremiješan ozbiljnim razgovorima, smijehom klinaca, zveckanjem šalica i lijenim lavežom omiljenih kućnih ljubimaca. A kad ste već u centru grada, svakako degustirajte autohtonu, domaću hranu u jednom od mnogobrojnih restorančića. 

Istraži skrivene rukavce obale rijeke Drave 

Varaždinom prolazi rijeka Drava. Osim uređene šetnice gdje možete sresti aktivne Varaždince na šetnji, trčanju ili kajakiranju, Drava na svojoj obali skriva brojne privatne plaže i čarobne rukavce starog toka rijeke. To su mjesta na kojima lokalci uglavnom provode svoje slobodno vrijeme. Tamo ribiči strpljivo i u tišini čekaju ugriz ribe, nedaleko njih ekipa roštilja, a pređete li mostom na drugu stranu obale, naići ćete na brojne šarmantne i pomno uređene kućice vikendaša. Varaždinci su dobri domaćini, nemojte slučajno odbiti gemišt! 

Prošeći Kolodvorskom ulicom

Jedna od omiljenijih ulica Varaždinaca je svakako Kolodvorska. Šetnja tom ulicom itekako se isplati jer Kolodvorska je skoro pa u potpunosti izgrađena od starih secesijskih vila. Visoki tornjevi, geometrijski detalji i gordi zidovi vila vratit će vas u isti tren u neka romantičnija vremena. A tko zna, možda uspijete uhvatiti i privatni klavirski koncert iz neke vile. 

Hengaj s ekipom na Skate parku

Ako želiš otkriti urbano lice grada, svakako posjeti varaždinski Skate park, jedan od najvećih u Hrvatskoj. Smješten je u Parku mladih, a na Skate parku se svakodnevno okuplja velik broj mladih lokalaca koji izvode raznovrsne ekstravagance sa svojim BMX biciklima, romobilima, skateovima i rolama. 

Vajbaj na KVART festivalu 

KVART je glazbeni festival u centru Varaždina koji ove godine slavi svoj 5. rođendan! KVART je 100% lokalna priča izgrađena na entuzijazmu organizatora i želji da se u Varaždinu dogodi urbaniji festivalski moment na kojem gostuju najaktualnija glazbena imena i razgovara se o glazbenoj industriji općenito. KVART se ove godine održava od 22. do 24. lipnja i to na dvije lokacije: u gradskom Kinu Gaj (Korzo) i P4 dvorištu (Preradovićeva 4). U gradskom Kinu Gaj otvorit ćemo KVART kako i priliči petom rođendanu – Neon Carpetu, na kojem će se gosti, prijatelji i posjetitelja festivala moći pofotkati u svojem najboljem izdanju, a kasnije đuskati na partyju otvorenja za sve generacije s beogradskim Yugo.wavom koji će miksati glazbu 70-ih, 80-ih i 90-ih. P4 dvorište postat će pak neonska džungla uređena ludim bojama, lisnato-džunglastim oblicima i instalacijama. 

P4 dvorište mjesto je gdje se održavaju svi koncerti, a bit će tu i Glitter Stationa, Beer Pong Turnira, Chill Zone, Media Bootha, Photo DIY, Silent Partyja, Karaoka, Aftera i još pokoje iznanđenje.

Ovo je KVART line-up: 2kitice, Bore Balboa, Ružno Pače, Dino Blunt, Luzeri, Sjena, Tay-Lah i dr. 

 

Kako do ulaznica za KVART festival? 

U prodaji su regularne ulaznice za KVART festival. Regularne ulaznice po cijeni od samo 20 Eur vrijede za sva tri dana KVART festivala. Online ulaznice dostupne su na web stranici www.core-event.co. Fizičke ulaznice dostupne su na svim Tisak prodajnim mjestima u Hrvatskoj, knjižari Rockmark i Dirty Old Shopu u Zagrebu.

Putuj vlakom na KVART

HŽ putnički prijevoz posjetiteljima KVART festivala odobrava 40% popusta na kupnju povratnih karata za 1. i 2. razred redovnih vlakova. Popust će posjetitelji KVART festivala moći koristiti od 22. do 24. lipnja 2023. iz svih kolodvora na prugama unutar RH, kao i iz Slovenije, do kolodvora Varaždin i natrag, na udaljenostima dužim od 25 km. Prilikom kupnje karte dovoljno je naglasiti da putuju na KVART festival u Varaždin, odnosno da predoče festivalsku ulaznicu. Svaku takvu kartu potrebno je na poleđini ovjeriti pečatom organizatora na festivalskom info pultu KVART festivala. Putnik koji nema ovjerenu kartu, plaća razliku do pune cijene.