U fokusu dvodnevnog programa od 25. do 26. studenoga bit će radionice o demokratskim procesima i javnim politikama, ali i brojni koncerti te prilike za druženja i umrežavanja.

Varaždinska udruga mladih V.U.K. i centar P4, u konkurenciji udruženja iz 27 država članica, dobitnici su bespovratnih sredstava Europskog parlamenta za organizaciju niza aktivnosti i događaja namijenjenih mladima. Natječaj za takozvani lokalni EYE (European Youth Event – europski događaj za mlade na nacionalnoj razini), dio je parlamentarnih inicijativa u sklopu Europske godine mladih 2022. kojima se ovu skupinu potiče na aktivno sudjelovanje u oblikovanju budućnosti. Po uzoru na središnji međunarodni događaj za mlade (EYE), koji se svake druge godine održava u Europskom parlamentu u Strasbourgu, nacionalna inačica u Varaždinu sudionicima će također ponuditi niz aktivnosti i rasprava, interaktivne radionice, predstave, kreativni, zabavan i poučan program.

Program Ø BORDERS od 25. do 26. studenog

U fokusu programa nazvanog Ø BORDERS, koji će se održati  25. i 26. studenog, bit će mladi, njihovo znanje, uključivost, znatiželja, originalnost i inovativnost, ističu organizatori. „Pratili smo i još uvijek pratimo zbivanja u Europi i ostatku svijeta pa smo i kreirali program koji će obrađivati teme vezane za demokraciju i važnost izbornih procesa, migracije, zelene politike i općenito geopolitiku. Sva navedena područja su itekako aktualna i važna mladim ljudima“, kaže jedan od voditelja programa, Nino Preložnjak. „Partneri programa su Mreža mladih Hrvatske i Savez izviđača Hrvatske, a punu podršku prijavi dao je i Grad Varaždin i hvala im na tome!“

Jelena Brcković, članica koordinacijskog tima, dodaje da Ø BORDERS ima tri programska pravca koja će sudionike voditi kroz kulturu mladih i njihovo uključivanje u političke procese te ponuditi prostor za umrežavanje. „Očekujemo gostovanja aktivista, donositelja odluka, europarlamentaraca, visokih dužnosnika i organizacija iz cijele Europe. Također, pripremamo dobar glazbeni program i partyje.“

Organizatori ističu kako je proces osmišljavanja i pisanja prijave te stavljanja aktivnosti i programa u realan prostor i vrijeme bio zahtjevan, no poručuju da se trud itekako isplatio jer će Varaždin u studenome biti domaćin više od tisuću mladih ljudi iz cijele Europe. Time su Varaždin i Hrvatska dobili priliku upisati se na europsku kartu organizacija mladih što je, prema riječima organizatora, velika prilika, ali i velika odgovornost.

Više informacija

Udruga mladih V.U.K. dugi niz godina bavi se zagovaranjem politika za mlade, njihovim osnaživanjem, urbanom kulturom te razvijanjem platformi za kreativno izražavanje mladih. Gotovo tri godine kreira i vodi program u P4 – centru za mlade i nezavisnu kulturu u Varaždinu. Udruga je članica Mreže mladih Hrvatske te je 2019. godine vodila kandidaturu Varaždina za Europsku prijestolnicu mladih i svojim programom ušla u samo finale.

EYE je međunarodni skup mladih koji je Europski parlament pokrenuo 2014., a u čijem oblikovanju sudjeluju različite organizacije mladih. Parlament otvara vrata sudionicima od 16 do 30 godina koji dolaze iz država članica EU-a, ali i kandidatkinja, kako bi kroz rasprave i zajedničke aktivnosti sa stručnjacima, aktivistima, influencerima i političarima, razmijenili ideje i razvili nova inovativna rješenja za ključne izazove budućnosti.